vestnik

Župan Slana svetnikom: Hromite delo občine

M.V., 23. 1. 2020
Marina Vrbnjak
Svetniki so se zbrali na enajsti občinski seji.
Aktualno

Na občinski seji v Svetem Juriju ob Ščavnici svetniki ponovno niso potrdili osnutka proračuna, so pa potrdili sklenitev sodne poravnave z ljutomersko občino in županjo Olgo Karba.

Na včerajšnji enajsti redni seji, ki ji je prisostvovalo deset občinskih svetnikov, so največ časa namenili sprejemu osnutka Odloka o proračunu za leto 2020. Svetnik Ivan Fras je v imenu Odbora za proračun opozoril, da so na občino poslali predloge, s katerimi želijo dopolniti osnutek odloka, a slednji še zmeraj niso zajeti oziroma upoštevani. V želji, da storijo korak naprej je predlagal, da se najde neka rešitev še pred sklicem občinskih sej.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

Župan Anton Slana je odgovoril, da lahko amandmaje podajo na osnutek, ko bo ta potrjen in prisotne občinske svetnike pozval k uskladitvi in potrditvi osnutka. »Hromite delo občinske uprave in same občine,« je poudaril in dodal, da ne bo prevzel odgovornosti, če bodo zaradi nesprejema ali prepoznega sprejema proračuna za leto 2020 ostali brez nepovratnih sredstev v višini slabih dveh milijonov za nadgradnjo vodovoda sistema C.

občinska-seja-sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Na tokratni seji je tudi predstavil nov projekt vrtca, ter poudaril da bo kmalu javno dostopen.

Vrtec ostaja jedro nestrinjanja

Ponovno se je tudi sprožila polemika glede izgradnje vrtca, ki ostaja jedro nestrinjanja. »Zato ker želite vi nov vrtec, bomo zadolžili občino. Meni se zdi to nesmiselno. Zakaj ne bi v občini še nekaj drugega postorili?« je spraševal svetnik Branko Domanjko, ki ne podpira gradnje vrtca variante dva. Župan Slana je pojasnil, da se bodo zadolžili ne glede na to če se bo vrtec gradil po varianti ena ali varianti dva. Na tokratni seji je tudi predstavil nov projekt vrtca, ter poudaril da bo kmalu javno dostopen. Svetnik Janez Kosi je ob tem predlagal, da se glede vrtca sestanejo. »Mi se sploh ne pogovarjamo o vsebini vrtcev, ampak samo o tem ali bo obveljala varianta ena ali varianta dva – torej varianta, ki jo podpira ena svetniška skupina in varianta dva, ki jo podpira ostali del občinske uprave, župan ali del svetnikov. Ne tehtamo dejanskih razlogov, nobenega projekta nimamo niti dejansko ovrednotenega,« je dejal.
S štirimi glasovi za ter petimi proti osnutka Odloka o proračunu Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2020 niso sprejeli.

občinska-seja-sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
S štirimi glasovi za ter petimi proti osnutka Odloka o proračunu Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2020 niso sprejeli.

Potrdili sodno poravnavo
Po burni razpravi pa so soglasno potrdili Sklep v zadevi sodne poravnave in se s tem kot zadnja občina od sedmih odločili za podpis sodne poravnave z ljutomersko občino in županjo Olgo Karba v vseh sporih in tožbah, povezanih z vodovodom.
občinska-seja sveti-jurij-ob-ščavnici osnutek-proračuna