vestnik

Sveti Jurij: Ravnatelj želi zaključiti nesporazume

M.V., 17. 12. 2019
Marina Vrbnjak
»Teorija je eno, v praksi so stvari čisto drugačne,« je dejal ravnatelj Marko Kraner.
Aktualno

Župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana je na pobudo ravnatelja tamkajšnje osnovne šole Marka Kranerja, sklical tiskovno konferenco na temo problematike izgradnje vrtca Sonček.

Predstavnik svetniške skupine Najprej je udeležbo zavrnil

Na konferenco je bil povabljen tudi občinski svetnik Mirko Ljubec, kot eden izmed članov svetniške skupine Naprej, ki pa je udeležbo pisno zavrnil in zapisal, da bi bilo glede na sestavo sodelujočih bolj primerno, da bi ta sklic poimenovali soočenje. »Zelo primerno bi bilo, da bi na to soočenje povabili arhitekta g. Aleksandra Ostana in koga iz lokalne skupnosti z bogatimi izkušnjami vodenja vrtca, ki pozna potrebe našega vrtca, normative in seveda sestavo skupin kakor tudi predstavnika Ministrstva za šolstvo in šport, da bi vam oni pojasnili v živo kako dober in primeren ter finančno vzdržen projekt za naše potrebe je pripravil g. Ostan,« je še zapisal ter poudaril da soočenje zanj ni primeren način reševanja problematike izgradnje vrtca in da se to rešuje na sejah Občinskega sveta s pogovorom in argumenti.

vrtec-sonček, sveti-jurij-ob-ščavnici, marko-kraner, anton-slana
Marina Vrbnjak
Ravnatelj je danes predvsem izpostavil, da želi zaključiti z nesporazumi in razjasniti dejanske potrebe vrtca, glede na število oddelkov in otrok.

Prav izjava svetnika Mirka Ljubca na zadnji občinski seji pa je bila povod za današnjo konferenco. »Po normativih, ki opredeljujejo število otrok v vrtcu, imamo možnost vključiti v sedem skupin sto trideset otrok. Če izkoristimo vse možnosti teh normativov, je najvišje število sto triintrideset,« je takrat dejal Mirko Ljubec in dodal, da pod nobenim pogojem ne potrebujejo vrtca z osmimi oddelki.

Ravnatelj je danes predvsem izpostavil, da želi zaključiti z nesporazumi in razjasniti dejanske potrebe vrtca, glede na število oddelkov in otrok. Izrazil je obžalovanje, da se predstavnik svetniške skupine ni udeležil konference. Slednji po besedah ravnatelja Kranerja napačno interpretira podatke in ne upošteva dejstva, da skupine niso samo homogene temveč tudi heterogene, upoštevati pa je potrebno tudi otroke z odločbami, zaradi katerih se normativ posledično mora zmanjšati. Opomnil je tudi, da imajo zaradi večjega števila otrok oblikovan tudi fleksibilni normativ. Po njegovih besedah je maksimalno število otrok lahko 126 in ne 133, že danes pa bi lahko – glede na število vključenih otrok - oblikovali osem skupin. »Teorija je eno, v praksi so stvari čisto drugačne,« je dejal. Želi pa si predvsem, da bi se zadeve glede izgradnje vrtca končale, predvsem na občinskih sejah. Postregli so tudi s podatkom, da je bilo zadnjega oktobra letos kar 21 otrok iz občine Sveti Jurij ob Ščavnici vključenih v vrtce v druge občine.

vrtec-sonček, sveti-jurij-ob-ščavnici, marko-kraner, anton-slana
Marina Vrbnjak
Ravnatelj je danes predvsem izpostavil, da želi zaključiti z nesporazumi in razjasniti dejanske potrebe vrtca, glede na število oddelkov in otrok.

Bodo gradili vrtec s petimi ali štirimi oddelki?

V obstoječem vrtcu - ki ima kapaciteto za tri skupine - so trenutno nameščene štiri skupine, od tega ena v večnamenskem prostoru. Tri skupine so nameščene v prostorih osnovne šole. Zaradi velike prostorske stiske ravnatelj že dlje časa opozarja na potrebo po povečanju oziroma dograditvi novega vrtca. Pred sedmimi leti so zato s pomočjo arhitekta Aleksandra Ostana pripravili načrt vrtca s štirimi oddelki (varianta 1), ki bi ga umestili na območje trenutnega vrtčevskega igrišča. Konec leta 2016 so pridobili gradbeno dovoljenje, a z gradnjo niso začeli. V tem času se je vpis otrok povečal, prav tako je občina pridobila dve novi parceli, ki bi bili po besedah župana primernejši za gradnjo, saj bi na tej lokaciji lahko zagotovili vrtec s petimi oddelki ter dodatnimi prostori za kuhinjo, shrambo, pralnico, pisarne(varianta 2) - teh prostorov pa ni zaznati pri vrtcu poimenovanem varianta 1.  K novejšemu načrtu se nagiba tudi ravnatelj, ki je opozoril, da trenutna kuhinja v obstoječem vrtcu ne bi mogla zagotavljati prehrane za enkrat večje število otrok.

Z županom pa se ne strinjajo občinski svetniki skupine Naprej, saj so mnenja, da ni potrebe po vrtcu s petimi dodatnimi oddelki, prav tako bi bila izgradnja vrtca dražja. Svoje pomisleke so obrazložili tudi v izjavi za javnost, ki so jo poslali v času novinarske konference in jo objavljamo v celoti.

Vestnik
Izjava za javnost
vrtec-sonček sveti-jurij-ob-ščavnici svetniška-skupina-naprej marko-kraner