vestnik

Svetovalna skupina predlaga desetdnevno popolno zaprtje države

Vestnik, STA, 2. 11. 2021
Jure Zauneker
Svetovalna skupina za covid-19 je po neuradnih, a zanesljivih informacijah STA v ponedeljek sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države. Če se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe.
Aktualno

Svetovalna skupina za covid-19 je po neuradnih, a zanesljivih informacijah STA v ponedeljek sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države. Če se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je potrdila, da se bo svetovalna skupina danes sestala z vlado.

Druga možnost ukrepanja, če se vlada ne odloči za popolno zaprtje države, ki ga predlaga svetovalna skupina, pa je strog nadzor nad spoštovanjem PCT (preboleli, cepljeni in testirani) pogojev in omejitev delovanja gostinskih lokalov do 23. ure. Predlagajo tudi, da bi športne prireditve potekale brez prisotnosti gledalcev, delo od doma za javni sektor, omejitev zasebnega zbiranja na deset ljudi, pri čemer morajo vsi izpolnjevati PCT pogoj.

Če se s temi ukrepi v enem tednu ne bi izboljšalo epidemiološko stanje, svetovalna skupina neuradno vseeno predlaga popolno zaprtje države za deset dni. Prav tako se svetovalna skupina zavzema za boljšo dostopnost do brezplačnega hitrega testiranja prebivalstva. Logarjeva je bila sicer po informacijah STA že zjutraj na sestanku pri ministru za zdravje Janezu Poklukarju.

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je povedal, da imajo vodstva bolnišnic danes dopoldne sestanek z ministrstvom za zdravje zaradi povečane zasedenosti covidnih bolnišničnih oddelkov po državi. Neuradno so trenutne kapacitete covidnih oddelkov že dosežene oziroma presežene v številnih slovenskih bolnišnicah. Po podatkih Carotte se danes v bolnišnicah skupno zdravi 634 covidnih bolnikov, od tega 158 na oddelkih intenzivne terapije. Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar je prejšnji teden opozoril, da kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, v kolikor bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, "treba sprejemati rigorozne ukrepe".

koronavirus ukrepi minister
Kaj zdaj berejo drugi