vestnik

Svetovni dan Downovega sindroma: Z nami, ne za nas

Vestnik.si, STA, 21. 3. 2023
Jure Kljajić
V podporo osebam z Downovim sindromom si številni na ta dan oblečejo različni nogavici kot simbolični znak podpore.
Aktualno

Svetovni dan Downovega sindroma, ki ga zaznamujemo danes, letos poteka pod geslom Z nami, ne za nas.

V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v Društvu Downov sindrom Slovenija. Društvo deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot sekcija za Downov sindrom pri društvu Sožitje Ljubljana.



Društvo družinam z otrokom z Downovim sindromom omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje in medsebojno spoznavanje.

downov sindrom
Aleš Cipot
21. marec je Svetovni dan Downovega sindroma.

Društvo bo ob svetovnem dnevu Downovega sindroma pripravilo tudi nekaj dogodkov v Ljubljani in drugod po Sloveniji, na katere vabi vse, ki jih želijo podrobneje spoznati in podpreti. V 21 krajih po Sloveniji pripravljajo pohode z baloni. 

Downov sindrom ali trisomija 21 je najpogostejša kromosomska posebnost. Značilnosti sindroma je leta 1844 prvi opisal britanski zdravnik John Longdon Down. Kromosom 21 je v vsaki celici prisoten trikrat, kar upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj. Vzrok za takšno motnjo je največkrat naključen, tveganje pa se povečuje s starostjo staršev. V povprečju se rodi en otrok z Downovim sindromom na približno 800 do 1000 otrok.

dan bolezen prireditev