vestnik

Svetovni dan multiple skleroze - nevidni simptomi, ki čez noč spremenijo življenje

Sarah Smith, 30. 5. 2019
Profimedia
MRI slika možganov z multiplo sklerozo 
Aktualno

Danes je svetovni dan multiple skleroze. V ta namen je predsednica prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije Erika Mataj, ki je tudi sama zbolela za to boleznijo, organizirala dogodek, ki se je odvijal v Rakičanu.

Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, znana tudi kot nevidna bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem. Pojavlja se kronično ali v presledkih. V Sloveniji ocenjujejo, da je bolnikov s to boleznijo med 3100 in 3500, kar Slovenijo uvršča med države z visokim odstotkom bolnikov. Na svetu je obolelih kar 2,5 milijona ljudi, med katerimi sta dve tretjini žensk in tretjina moških. Največkrat se pojavi med 20. in 40. letom starosti, tveganje pa je višje za tiste, ki živijo v krajih s tropskim podnebjem.
Multipla skleroza je znana tudi kot nevidna bolezen, saj so simptomi nevidni, ki pa lahko bolniku čez noč spremenijo življenje. Bolezen deluje tako, da lastni imunski sistem poškoduje živčevje in sčasoma pride do invalidnosti ali do izvajanja nepravilnih gibov.
Kako napredna je bolezen, je odvisno od tega, kako so prizadeti možgani in živčevje. Le majhen procent bolnikov z multiplo sklerozo izgleda popolnoma normalno, vendar imajo različne težave. V večini primerov pa so znaki izraziti. Najbolj pogoste so težave z ravnotežjem, zamegljen vid na eno oko ali dvojni vid, mravljinčenje in odrevenelost po telesu, oslabelost udov, težave s koordinacijo in koncentracijo, prisotna je izrazita utrujenost ter pogosto bolniki pristanejo na invalidskem vozičku.
Kronična bolezen poleg fizičnih prinaša tudi številne druge izzive, kot so socialna izolacija, večja odvisnost drugih, spremenjeno telesno podobo in soočanje s strahom pred smrtjo. Ženske pa predvsem dvomijo v svojo plodnost, na katero pa multipla skleroza ne vpliva. Pomembno je le, da je nosečnost načrtovana.
Strokovnjaki poudarjajo, da je pomembno zgodnje diagnosticiranje,da je zdravljenje učinkovitejše. Slovenija ima na voljo vse sodobne terapije, ki se uporabljajo v zdravljenju bolnikov z multiplo sklerozo. Poleg dolgih čakalnih vrst so podporna zdravila in pripomočki za marsikoga predragi, saj je Združenje multiple skleroze Slovenije opozorilo, da financiranje podpornih programov ni sistemsko urejeno.
Za osebe obolele z multiplo sklerozo so organizirana društva v sklopu Združenja multiple skleroze Slovenije, ki nudijo tem osebam pomoč in druženja na različnih področjih.
multipla skleroza