vestnik

Svetovni dan turizma: Letos v znamenju digitalne preobrazbe 

V. T., 27. 9. 2018
Vida Toš
Zeleno okno v boljšo turistično prihodnost Jeruzalema in okolice.
Aktualno

V Cezanjevcih bodo ob svetovnem dnevu turizma odprli 2. zeleno okno v ljutomerski občini.

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan turizma; panoge, ki globalno zagotavlja eno od desetih delovnih mest in ustvarja okrog 10 odstotkov bruto domačega proizvoda. Število nočitev turistov v Sloveniji raste od leta 2010; tako je našo državo leta 2016 obiskalo več kot 3 milijone tujih turistov, kar je za 60 odstotkov več kot leta 2010.


Svetovni dan turizma obeležujemo vsako leto 27. septembra že od leta 1980, saj je na ta dan – sicer že 10 let prej – Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov (OZN) sprejela svoj statut. Hkrati je na ta datum datum konca glavne turistične sezone na severni polobli ter začetek na južni. Namen obeleževanja svetovnega dneva turizma je osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote.
Letošnji svetovni dan turizma postavlja v ospredje digitalizacijo, saj razvoj informacijskih tehnologij močno vpliva tudi na turizem. Med podjetji z nastanitvenimi dejavnostmi recimo rezervacije preko spletnih strani prejema več kot 65 odstotkov teh podjetij.
Ob današnjem dnevu bodo tako številni turistično obarvani dogodki po vseh Sloveniji; tudi v Pomurju. V občini Ljutomer ga bodo recimo obeležili tako, da bodo v Cezanjevcih odprli drugo zeleno okno v občini. Zbirališče je pri Apartmajih Silva v Cezanjevcih 8 ob 17.30.


Prvo zeleno okno v ljutomerski občini je na Jeruzalemu, odprli so ga natanko pred enim letom. Bistvo zelenih oken pa je, da na nevsiljiv način opozarjajo na izjemnost kraja in privlačnost lokalnih točk.

Vida Toš
Lani so odprli prvo zeleno okno v ljutomerski občini na Jeruzalemu, letos v Cezanjevcih.
Svetovni dan turizma zeleno okno Cezanjevci