vestnik

Sviz bo predstavil odločitev o nadaljnjem poteku stavke v vzgoji in izobraževanju

STA, 23. 3. 2022
Bobo
Branimir Štrukelj.
Aktualno

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj bo danes predstavil odločitev glavnega stavkovnega odbora o nadaljnjem poteku stavke v vzgoji in izobraževanju. Predstavil bo tudi odločitev o posredovanju posebnega nabora vprašanj političnim strankam pred bližajočimi se parlamentarnimi volitvami.

Glavni odbor Sviza se je v ponedeljek in torek sestal na redni spomladanski seji, izvedli pa so tudi sejo glavnega stavkovnega odbora, ki je sprejel več odločitev. Štrukelj bo danes tako komentiral tudi ravnanja ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec ob stavki in po njej ter prestavil opredelitev do zbiranja oz. prispevanja podpisov k zakonskemu predlogu Inštituta 8. marec za "spremembo in dopolnitve nekaterih zakonov za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države", so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco.

Branimir Štrukelj
Sašo Švigelj
Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ


Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so 9. marca začeli splošno stavko, ker se vlada ni odzvala na osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev.

branimir štrukelj
STA
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.


Reprezentativni sindikati so na dan stavke sicer dobili vabilo ministrstva za izobraževanje na pogovor, a se ga nato niso udeležili, saj se niso strinjali z neposrednim prenosom srečanja, pri čemer je vztrajalo ministrstvo. Sviz je zato ostal v stavki.

sindikat izobraževanje javni sektor plače stavka