vestnik

SVIZ: Stavkali bodo dva dni, ne tri

M.V., STA, 7. 11. 2018
Andrej Petelinsek
Fotografija: Andrej Petelinšek
Aktualno

Stavka Sviz v začetku decembra bo dvodnevna, pospremila pa jo bosta protestna shoda pred vlado.

V šolskem sindikatu Sviz so za začetek decembra napovedano stavko iz tridnevne spremenili v dvodnevno, poroča STA.
Če se z vlado ne bodo dogovorili, bodo stavkali 5. in 6. decembra, ne bo pa stavke 4. decembra. Prisluhnili so namreč opozorilom staršev, ki so izražali nezadovoljstvo in skrb ob napovedani večdnevni stavki.
Po današnji izredni seji glavnega stavkovnega odbora sindikata je njegova predsednica Jelka Velički pojasnila, da bodo prvi dan stavkali zaposleni v srednjem in višjem šolstvu ter dijaških domovih, drugi dan pa zaposleni na področju predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, osnovnih šol iz zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, glasbenega šolstva in izobraževanja odraslih.
Na oba napovedana dneva stavke bo Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) organiziral tudi protestni shod pred sedežem vlade, na katera bodo povabili zaposlene s področij, ki bodo tisti dan stavkali.
Danes so sprejeli tudi sklep, da se stavki 5. decembra pridružijo zaposleni v zavodih s področja kulture, o čemer se bodo sicer člani sindikata v kulturi opredeljevali v prihodnjih dneh.
Sicer pa je glavni stavkovni odbor na svoje predstavnike na pogajanjih z vladno stranjo danes naslovil zahtevo, da "nepopustljivo vztrajajo pri stavkovnih zahtevah, ki prekinjajo štiriletni trend vse večjega zaostajanja plač v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi", je povzela Jelka Velički, predsednica Sviz.
Zahtevajo enako plačilo za primerljivo delo
Ponovila je, da ne zahtevajo nobenih privilegijev ali posebnih ugodnosti, ampak enako plačilo za primerljivo delo. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj pa je poudaril, da podpirajo tudi zahteve drugih sindikatov, da se tudi plače drugje v javnem sektorju izboljšajo, saj so te slabe. Hkrati pa v Sviz ne morejo pristati na to, da ne bi odpravili obstoječih razlik.
Pogajanja sicer nadaljujejo v petek in Štrukelj verjame, da bo vlada naredila korak, ki bi lahko pripeljal do tega, da bi se lahko dejansko začeli pogajati o sklenitvi stavkovnega dogovora.
sviz stavka učiteljev in vzgojiteljev