vestnik

Svojcev niso videli že dva meseca

M.V., 10. 5. 2020
Nataša Juhnov
V Domu starejših Lendava so obiske stanovalcem že omogočili. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

V Domu starejših Lendava so obiske stanovalcem že omogočili, prav tako so se obiskov svojcev razveselili tudi stanovalci Doma starejših Rakičan s pripadajočima enotama.

Po dveh mesecih se je s prvim majskim ponedeljkom sprostil ukrep prepovedi obiskov v domovih za ostarele. Izvajalci institucionalnega varstva so od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejeli smernice ter usmeritve, da obiske omogočijo najpozneje z 11. majem 2020.»Obiski bodo omejeni na posameznika, razen če oskrbovanca obišče oseba, ki potrebuje pomoč tretje osebe. Če bo le mogoče, bodo obiski potekali na zunanjih površinah ali v večjem za ta namen predvidenem prostoru,« je ob sprostitvi ukrepa povedal minister Janez Cigler Kralj. Za obisk, ki naj bi bil omejen le na najožje družinske člane in prostovoljce, ki so že do zdaj obiskovali posameznega oskrbovanca, je potrebna najava po telefonu ali elektronski pošti. V smernicah je navedeno tudi, da mora vodstvo zavoda obiske porazdeliti po urah in dneh, da ne pride do zbiranja ljudi. Prepovedani so telesni stiki, strogo je treba upoštevati tudi varnostno razdaljo. Če oskrbovanec ne more zapustiti sobe, lahko vodstvo izjemoma dovoli obisk v sobi ob prisotnosti zaposlenega v ustrezni zaščitni opremi. Ob vstopu bo posameznik moral podpisati tudi izjavo, da je bil v zadnjih 14 dneh zdrav in da v tem obdobju ni bil v stiku z nobenim človekom, ki je imel znake okužbe. Zavod mora zagotoviti razkuževanje rok, maske in druge nujne zaščitne ukrepe.

Dovolj varno ne bo niti čez en teden
V Domu starejših Lendava so obiske stanovalcem že omogočili. »Že dva meseca stanovalci niso videli svojih svojcev, kar se ni zgodilo še nikoli. Popolne varnosti ni mogoče zagotoviti, vendar računamo na odgovornost obiskovalcev, da bodo na obisk prihajali zdravi in se držali navodil,« je povedal direktor Franc Špilak ter poudaril, da dovolj varno ne bo niti čez en teden, verjetno tudi ne čez dva. Ob tem upoštevajo vse smernice pristojnega ministrstva. »Stanovalci in svojci si želijo obiske in jih pogrešajo, naša naloga pa je, da naredimo vse, da bodo obiski čim bolj varni za stanovalce,« je še poudaril.
V petek so se obiskov svojcev razveselili tudi stanovalci Doma starejših Rakičan s pripadajočima enotama.

Dosledno spoštovanje ukrepov 
Vrata Doma starejših občanov Gornja Radgona se bodo za obiskovalce odprla v ponedeljek, 11. maja. »Moje osebno mnenje je, da je odprtje domov za starejše malce prenagljeno, kajti virus je zelo zahrbten in baje mutira, kar pomeni, da še vedno obstaja velika nevarnost okužbe predvsem za starejše ljudi, ki so najranljivejša in zanjo najdovzetnejša populacija. S tem stališčem se strinja večina mojih sodelavcev, kajti le majhna napaka lahko izniči vsa naša dosedanja prizadevanja ter povzroči nepopravljivo škodo,« je povedal direktor Marjan Žula.

fff235cb061f807b564e5f4563611f2e
Marina Vrbnjak
"Moje osebno mnenje je, da je odprtje domov za starejše malce prenagljeno," pravi Marjan Žula, direktor Doma starejših občanov Gornja Radgona. Fotografija Marina Vrbnjak

Vrata bo za obiskovalce v ponedeljek odprl tudi Dom Kuzma. »Veseli smo vzpostavljanja bolj običajnega življenja v domovih, saj so naši stanovalci že dva meseca brez neposrednih stikov s svojimi najdražjimi, prav tako se v domu ne izvajajo skupinske dejavnosti, razne prireditve in drugo. Stanovalcem v našem domu je treba vrniti kakovostno in dostojno življenje, je pa seveda pri tem zelo pomembno, da poskrbimo z veliko previdnosti za ustrezne protokole in varnostne ukrepe, da bi preprečili vnos okužbe,« je dejala direktorica Melita Ficko.
Pazljivi ostajajo tudi v Domu Danijela Halasa. »Osnovno izhodiščno verzijo protokola izvajanja obiskov imamo, ni pa še v celoti zaključen. Načrtujemo, da bomo obiske omogočili najpozneje v ponedeljek, verjetno pa že prej, a točnega datuma še nismo določili,« je povedal direktor Andrej Štesl.

Ostaja veliko odprtih vprašanj
V Domu starejših občanov Radenci ostajajo previdni in čakajo na nadaljnja navodila. »Ker je še zelo veliko odprtih vprašanj, je treba počakati na nadaljnja navodila,« je povedala Sanda M. Gavranovič, regijska direktorica Senecure Slovenija. Sprašujejo se predvsem, kdo zagotovi zaščitno opremo ter kako lahko te smernice izvajajo s kadrovsko strukturo, ki jo imajo domovi na voljo. Odprto vprašanje ostaja tudi, kako je z dodatno IT-tehnologijo ter nakupom dodatne opreme, ki bo zagotavljala varne stike, in kdo bo kril te stroške. »Moje mnenje je, da je za stanovalce in svojce to vsekakor prepozno, vendar za to ni nihče kriv. Gre za objektivni razlog, na katerega nihče od nas ni bil pripravljen. Treba je zagotoviti ustrezno varnost za stanovalce in zaposlene,« pa je povedala glede odprtja vrat za obiskovalce.

V sobah brez balkonov kar pet tednov 
Tudi v DSO Ljutomer, ki je drugo največje žarišče okužb z novim koronavirusom v državi, vrat za obiskovalce še niso odprli. »Vse je odvisno od koordinacijske skupine oz. zdravstvene stroke, ki smo jo zaprosili za strokovno oceno možnosti obiskov,« je povedal Zmagoslav Šalamun, svetovalec za odnose z javnostmi. Hkrati poudarjajo, da imajo kot socialni zavod ves čas pred očmi stisko in potrebe stanovalcev po socialnih stikih, zato si želijo, da stroka vendarle najde varen način, da se stanovalcem omogoči obisk.
Nekateri njihovi stanovalci so bili kar pet tednov v sobah brez balkonov in posledično vedno bolj nestrpni, spremenilo se je tudi njihovo vedenje, zelo težko prenašajo osamljenost in izoliranost. Minuli petek so jih po dolgem času lahko odpeljali na skupne balkone in v domski vrt.
Stanovalce poleg vodstva doma, domske fizioterapevtke ter fizioterapevtov s Ptuja, med katerimi so tudi prostovoljci, obiskuje tudi socialna gerontologinja, ki zapisuje njihove želje, predvsem pa jih spodbuja, se z njimi pogovarja in po želji vzpostavi tudi video ali telefonski stik s svojci. Pri psihosocialni oskrbi pomaga tudi organizatorka socialne mreže iz Murske Sobote, ki se po telefonu pogovarja s stanovalci, ki to želijo. »Zelo pa smo bili veseli tudi skupine Ljutomerčanov, ki na pobudo Cilke Jakelj in Slavka Lašiča vsak dan v lepem vremenu ob 11. uri izvede glasbeni nastop pod balkoni naših stanovalcev,« je še dodal Šalamun.

Nataša Juhnov
V Domu starejših občanov Radenci ostajajo previdni in čakajo na nadaljnja navodila. Foto Nataša Juhnov
domovi-za-starejše dso epidemija
Kaj zdaj berejo drugi