vestnik

Ta teden potekajo aktivnosti za večjo varnost v železniškem prometu

Vestnik.si, 28. 9. 2022
Nataša Juhnov
Policisti v tem tednu skupaj s predstavniki Slovenskih železnic sodelujejo v mednarodni preventivni akciji Railpola, evropskega združenja policij, ki skrbijo za varnost na železnicah.
Aktualno

Policisti v tem tednu skupaj s predstavniki Slovenskih železnic sodelujejo v mednarodni preventivni akciji Railpola, evropskega združenja policij, ki skrbijo za varnost na železnicah.

Predstavniki obeh služb bodo vse do konca tedna pozorni na nedovoljeno oziroma prepovedano prehajanje železniške proge, na prečkanje železniških prog na nivojskih križanjih in na kršitve na vlakih, na primer na izstopanje ali vstopanje med premikanjem vlaka, na poškodovanje ali uničenje inventarja, kršitve javnega reda in miru... Obenem bodo tudi ozaveščali mlade o varnosti v železniškem prometu. 



Policija v sklopu tega tedna opozarja, da se mora udeleženec cestnega prometa pred prehodom čez železniško progo ustaviti, ko svetlobni znaki naznanijo prihod vlaka oziroma da se bodo zapornice ali polzapornice začele spuščati, ko se zapornice ali polzapornice spuščajo ali so že spuščene, ko ustavlja promet pooblaščeni železniški delavec s predpisanim znakom, na nezavarovanem prehodu pa tudi, ko se prehodu približuje vlak, čeprav udeleženec cestnega prometa na to ni posebej opozorjen. 

Prav tako opozarjajo, da je treba vozilo obvezno ustaviti pred prehodom, če se je na drugi strani prehoda čez tire zaradi gneče naredila kolona vozil. "Zgodi se vam namreč lahko, da se vlak začne približevati v trenutku, ko boste ravno na tirih, vi pa se zaradi kolone pred in za sabo ne boste imeli kam umakniti. Čez prehod zapeljite šele, ko ga boste lahko v celoti, hitro in varno tudi prečili," pravijo. 

Zavorna pot vlaka je pogosto dolga več sto metrov, zavorna pot težkega vlaka pa je lahko dolga tudi do kilometra.

rail-action-week nadzor železniški-promet