vestnik

Tako bo potekalo preverjanje pogoja PCT preko aplikacije

Vestnik, 4. 8. 2021
Nina Klement
Ime in letnica rojstva preverjane osebe bosta prikazana, ne pa, kateri od pogojev (preboleli, cepljeni testirani) je izpolnjen.
Aktualno

Ime in letnica rojstva preverjane osebe bosta prikazana, ne pa, kateri od pogojev (preboleli, cepljeni testirani) je izpolnjen.

Odlok določa način ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT, in sicer se v primerih, ko se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, izpolnjevanja pogoja PCT ugotovi z aplikacijo, ki jo zagotavlja in z njo upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Če se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu z navedenimi odloki, se izpolnjevanje pogoja preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.



Kot so zapisali na ministrstvu za zdravje, je odlok potreben za izvajanje odlokov, v katerih je določeno izpolnjevanje pogoja PCT, kar pomeni, da so zbiranja za ljudi, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, prepovedana, oziroma je zanje prepovedan promet posameznih vrst blaga in izdelkov. V prvem odstavku 4. člena ZNB pa je določeno, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in bolnišničnimi okužbami ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi; odlok se izdaja tudi za izvrševanje te določbe, so obrazložili na ministrstvu.

covid-19, potrdilo-o-ceplenju, qr-code
Nina Klement
Vlada je z odlokom določila način, kako se bo preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT preko aplikacije.

Aplikacija z odčitavanjem kode QR uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer iz podatka ne sme biti razvidno, katerega od pogojev PCT izpolnjuje oseba, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, ker to ni upoštevno za doseganje zasledovanega namena. Odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila. Aplikacija ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, v skladu z ustaljeno nomotehnično prakso pa ni določeno, do kdaj velja. Odlok izvorno ne ureja ukrepov in ne uvaja novih, vsebinsko je vezan na veljavne odloke, ki vsebujejo ukrepe v zvezi z nalezljivo boleznijo COVID-19 in s tem povezano zahtevo po izpolnjevanju pogoja PCT. S prenehanjem veljavnosti navedenih odlokov ne bo potrebe po ureditvi iz tega odloka, zato se bo takrat določilo prenehanje njegove veljavnosti, so še poudarili v sporočilu za javnost.

Ostali 'covid' odloki podaljšani do 15. avgusta

Vlada je na današnji seji tudi podaljšala odloke, ki temeljijo na zakonu o nalezljivih boleznih. Gre za omejitve na področju ponujanja blaga in storitev, športnih programov, kulturnih storitev, uresničevanja verske svobode, zbiranja ljudi, vstopa v Slovenijo, prevoza potnikov in drugo. Odloki so podaljšani do 15. avgusta.

covid--19 vlada pct-pogoj aplikacija ukrepi