vestnik

Tako uspešni so bili pomurski dijaki na splošni maturi

I.B., 12. 7. 2021
STA
Aktualno

Dijaki, ki so v spomladanskem roku pristopili k splošni maturi, so v ponedeljek izvedeli, koliko točk so osvojili.

Splošno maturo na Dvojezični srednji šoli Lendava je opravljalo 14 dijakov, njihov uspeh je bil stoodstoten. Kot je pojasnila ravnateljica Silvija Hajdinjak Prendl je povprečje točk njihovih dijakov 21,14, kar je nad državnim povprečjem, ki znaša 20,76 točk. "Zlatih maturantov glede na točke nimamo, najvišje število točk pa je dosegla Sarah Abraham, in sicer 29," dodaja ravnateljica. Enajst dijakov je prejelo tudi jezikovni certifikat na splošni maturi. 

"Veseli smo, da smo kljub epidemiji koronavirusa letošnjo splošno maturo lahko izpeljali varno in v celoti, brez zapletov, seveda ob upoštevanju ukrepov in priporočil institucij. Izredne razmere so namreč zahtevale tudi določene prilagoditve pisnega in ustnega dela mature," je ob razglasitvi rezultatov povedal ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec. K spomladanskemu roku mature je pristopilo 67 dijakov, uspešni so bili vsi, njihovo povprečno število točk pa je bilo 21,21. Trije ljutomerski dijaki so postali zlati maturanti, kar pomeni, da so dosegli 30 in več točk. To so Lejla Denša iz občine Lendava, Lana Kocuvan iz občine Radenci in Timotej Pukšič iz občine Razkrižje. "Beležimo tudi tri dijake, ki so dosegli 29 točk, kar jim daje realne možnosti, da dosežejo prag 30 točk po vpogledu in upravičeni pritožni na RIC," dodaja Kustec. 

Maturo so v tem šolskem letu prvič opravljali tudi dijaki Umetniške gimnazije, smer gledališče in film. K njej je pristopilo 27 dijakov, uspešnih jih je bilo 24 oziroma 88,89 odstotkov. Povprečno število točk je bilo 19,79. "V tolažbo tem trem je, da mature niso padle v celoti in imajo realne možnosti, da jo uspešno opravijo v jesenskem roku," pravijo na GFML. Sporočajo še, da sta Marko Rengeo in Matic Dominko uspešno opravila sprejemne izpite na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. K splošni maturi je pristopilo tudi pet udeležencev maturitetnega tečaja. En dijak pri enem predmetu ni bil uspešen, ima pa realne možnosti, da jo uspešno opravi v jesenskem delu. 

Diploma maturant
Profi media
Fotografija je simbolična.

K splošni maturi je pristopilo tudi 80 dijakov Gimnazije Murska Sobota, uspeh je bil 96,25-odstoten. Trije dijaki pri enem predmetu niso bili uspešni in bodo v jesenskem roku popravljali oceno. Zlati maturanti so postali Aljoša Gabor, Lucija Cör, oba sta dosegla 32 točk, ter Nina Bohnec, Alen Strbad in Iztok Rebrica, ki so osvojili 31 točk. 

Na Ekonomski šoli Murska Sobota pa je splošno maturo opravljalo devet dijakov programa Ekonomska gimnazija in še deset dijakov srednjega strokovnega izobraževanja, ki so opravljali dodatni peti predmet. Uspešni so bili vsi kandidati. 

splošna-matura pomurske-srednje-šole rezultati