vestnik

Takšni ukrepi bodo veljali v hrvaških hotelih, apartmajih in kampih

STA, 12. 5. 2020
Profimedia
Hoteli, zasebni apartmaji, kampi in marine na Hrvaškem so dobili priporočila epidemiologov za obratovanje v času epidemije novega koronavirusa.
Aktualno

Hoteli, zasebni apartmaji, kampi in marine na Hrvaškem so dobili priporočila epidemiologov za obratovanje v času epidemije novega koronavirusa. Strokovnjaki med drugim predlagajo vzdrževanje razdalje 1,5 metra, spodbujanje spletnega opravljanja plačil in prijav, uporabo razkužil za roke ter razkuževanje predmetov v hotelskih sobah.

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) v hotelih in zasebnih apartmajih priporoča upoštevanje fizične razdalje 1,5 metra med obiskovalci, razen če ne gre za člane iste družine ali skupine. Prav tako je treba razdaljo 1,5 metra uveljaviti v čakalnih vrstah ter v vseh javnih prostorih pri postavitvah stolov, ležalnikov in senčnikov. Glede na predpisano fizično razdaljo je treba tudi omejiti število ljudi v prostoru.



Zdravstvena stroka priporoča največ 15-minutno zadrževanje na recepciji. Spodbuja spletne rezervacije, prijave ter odjave ter kartično in brezstično plačevanje storitev ter redno dezinfekcijo površin recepcije. Na vhodih v hotelske in zaprte prostore je treba postaviti razkužila za roke. Namesto sušilnikov za roke priporočajo papirnate brisače, v dvigalih pa naj bi se hkrati prevažalo omejeno število ljudi. V konferenčnih centrih naj bi hoteli skrbeli za redno razkuževanje vse opreme, denimo stolov in miz.

669cd176e00456fdef3a883bee41c35b
Nataša Juhnov
Razdaljo 1,5 metra je treba uveljaviti v čakalnih vrstah ter v vseh javnih prostorih pri postavitvah stolov, ležalnikov in senčnikov.

V navodilih za marine in kampe so na HZJZ ob tem zapisali priporočilo, naj se "v zaprtih prostorih hotelov nosijo zaščitne maske", medtem ko takšnega navodila ni za hotele in zasebne apartmaje. Splošna priporočila za hotele in druge nastanitvene obrate priporočajo čiščenje sob in menjavo posteljnine v skladu z dosedanjo prakso. V kolikor bi gost hotel drugačen režim, denimo čiščenje le pred prihodom in ob odhodu, pa naj mu hotel to omogoči. Strokovnjaki po odhodu gosta priporočajo razkuževanje vseh površin, ki jih uporabljajo gosti, denimo miz, opreme za pripravo kave, telefona ali daljinskega upravljavca televizije.



Za osebje tako hotelov kot marin strokovnjaki med drugim priporočajo vzdrževanje fizične razdalje ter splošne higienske ukrepe, kot so izogibanje rokovanju, redno umivanje rok in upoštevanje higiene kašlja. Pri blagajnah priporočajo postavitev zaščitnih pregrad. Za osebje priporočajo dnevno merjenje telesne temperature ob prihodu na delo, v hotelih pa tudi izmensko delo z vmesnim razkuževanjem površin. Med drugim so za centre za dobro počutje predlagali, naj omejijo število gostov, posebej v zaprtih delih. Priporočajo zgolj zgolj suhe savne, kot je finska, ne pa tudi vlažne savne.

hrvaška koronavirus turizem
Kaj zdaj berejo drugi