vestnik

Tatvine poljščin: Kradejo od fižola do krompirja 

ABE, 23. 7. 2018
Nataša Juhnov
Nekdo je požel 14 arov tuje pšenice. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Kmetje še zelo redko prijavljajo krajo pridelkov. Nekdo je požel 14 arov tuje pšenice, a ga kmetovalec ni preganjal. 

Policijske izkušnje kažejo, da se s pojavom tatvin poljščin praviloma srečujejo od maja do konca avgusta. V Radencih so tako nedolgo nazaj ukradli sadje in v Dobrovniku krompir. V pomladnih mesecih so predmet tatvine nemalokrat razne sadike zelenjave, kot paradižnika, paprike in kumar, nato pa so pogostejše tatvine krompirja, čebule in fižola.


V okoljih, kjer je po izkušnjah kraj poljščin več, policija odziva z različnimi oblikami preventivnega in proaktivnega dela.


Na območju Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) denimo vodje policijskih okolišev tako obiskujejo prebivalce na območjih, kjer se je to že dogajalo, da se pogovorijo o morebitnih samozaščitnih ukrepih, v primeru tatvin pa po želji naredijo tudi takojšnjo prijavo takšnega dejanja. Nemalo oškodovancev se namreč za pregon ne odloča. Modre unfiorme so tako pretekli teden prejele prijavo kmetovalca, da mu je nekdo na njivi požel pšenico. "Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je občanu na njegovi njivi ob glavni cesti med Beltinci in Odranci nekdo požel 14 arov pšenice. Materialna škoda znaša okrog 150 evrov. Občan je tatvino naznanil le informativno in je umaknil predlog za kazenski pregon," je pojasnila Suzana Rauš.

Nataša Juhnov
Policisti preganjajo tudi tatove poljščin, a se lastniki redko odločajo za pregon. 
tatvine poljščine pridelek kmetje