vestnik

Te aktivnosti bodo v Pomurju potekale ob Evropskem tednu mobilnosti

Vestnik, 15. 9. 2020
Nataša Juhnov
Evropski teden mobilnosti bo potekal od 16. do 22. septembra.
Aktualno

Od 16. do 22. septembra bo potekal Evropski teden mobilnosti, ki letos v ospredje postavlja potovanja z manj onesnaženja. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti, poudarja slogan, kajti tam lahko hitreje in udobneje potujemo, obenem pa manj onesnažujemo okolico.

"Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša," še pravijo organizatorji. Pripravili so tudi tri napotke, ki jih lahko upošteva vsak. Prvi je prestopiti med brihtne potnike, drugi se glasi prihrani denar in dihaj čistejši zrak, tretji pa potuj in se dobro počuti. 

Spomnimo, da je Evropski teden mobilnosti nastal iz Evropskega dneva brez avtomobila, ki je bil prvič organiziran leta 1998 v Franciji. Od takrat lahko lokalne skupnosti 22. septembra predstavijo mestna središča v drugačni luči in izvedejo dejavnosti, ki so namenjene omejevanju avtomobilskega prometa, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina. 

evropski-teden-mobilnosti, lendava-2018
Laszlo Ligeti
Tako je bilo v Lendavi v preteklih letih.

Aktivnosti v Pomurju ob Evropskem tednu mobilnosti

Iz Pomurja bo letos pri aktivnostih sodelovalo 11 občin, preverili pa smo, kaj vse se bo dogajalo. V občini Puconci bodo z različnimi dogodki promovirali trajnostno mobilnost, hojo in kolesarjenje, prihodnji torek, na evropski dan brez avtomobila, pa bodo v centru Puconcev zaprli del ceste, ki jo bodo takrat napolnili otroci v spremstvu učiteljic in vzgojiteljic, potekala pa bo tudi predstavitev trajnostne mobilnosti. V Razkrižju bodo med drugim pripravili nedeljski izlet s kolesom na relaciji Šafarsko-Gornja Bistrica-brod Melinci-Mota-Šafarsko (13. september), v petek, 18. septembra, pa bo za motorni promet zaprta javna pot do Ivanovega izvira oziroma Centra Zavirje.

Tudi v Moravskih Toplicah bodo dan brez avtomobila zaznamovali 18. septembra, takrat pa bodo tudi izvedli kolesarjenje od Murske Sobote do Moravskih Toplic. V Kobilju bo 16. septembra potekal pohod in odkrivanje bližnjih izletniških točk, 17. in 18. septembra pa bosta delavnici Pazi nase in poskrbi zase ter Vse življenje se gibamo. V občini Turnišče bo program letošnjega tedna mobilnosti izvajala Osnovna šola Turnišče. Radenska občina se je odločila za različne aktivnosti, ki bodo potekale pod naslovom "Peški ali z biciklom, samo ka ideš malo načik". Osrednji dogodek pa bo 22. septembra na Mladinski ulici in delu Radgonske ceste. Potekale bodo športne aktivnosti in družabne igre, vaška tržnica, vodenje po učni poti Od kamna do železa in kolesarjenje po poti Traminca. V ljutomerski občini se bodo aktivnosti dogajale po vrtcih, na dan brez avtomobila (22. septembra) pa bo tudi zapora prometa čez Glavni trg. 

evropski-teden-mobilnosti dogajanje pomurje
Kaj zdaj berejo drugi