vestnik

Te razstave si lahko na mednarodni dan muzejev brezplačno ogledate v Pomurju

Vestnik.si, 18. 5. 2021
Marina Vrbnjak
V radgonskem muzeju Špital je na ogled tudi razstava fotografij Lene Kocutar.
Aktualno

Danes muzeji po vsem svetu zaznamujejo mednarodni dan muzejev, ki je bil razglašen leta 1977 z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Letos je namenjen vprašanju prihodnosti glede okrevanja in izzivov. Različne aktivnosti se bodo ob današnjem dnevu zvrstile tudi v pomurskih muzejih.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota bo danes med 9. in 17. uro prost vstop za ogled muzeja. Ob 16. uri pripravljajo vodeni ogled po razstavi soboškega fotografa Jožeta Kološe - Kološa, ki bo prav tako brez vstopnine. Obiskovalce zaradi omejitve števila obiskovalcev na deset, pa naprošajo za predhodne najave. 

Jože Kološa, kip
Ines Baler
Ob 16. uri bo voden ogled po razstavi soboškega fotografa Jožeta Kološe - Kološa

Danes vabi tudi Galerija - Muzej Lendava, in sicer v lendavski grad (med 8. in 16. uro), v tamkajšnjo sinagogo (med 8. in 16. ter 18. in 21. uro) in Muzej meščanstva (med 8. in 16. uro). V gradu so poleg stalnih razstav na ogled še fotografska razstava Pannonia Reflections 2020, razstava Roberta Juraka Zašvasan svet in mednarodna fotografska razstava Črno-beli svet. Ob 19. uri v Sinagogi Lendava pripravljajo finissage razstave Dareta Birse z naslovom Ukradene slike. Atilla Pisnjak, umetnostni zgodovinar v muzeju, se bo v sklopu razstave pogovarjal z umetnikom. Formalni program bo na trgu, prisotnih pa je lahko največ 50 obiskovalcev. 

Mednarodni dan muzejev z dnevom odprtih vrat zaznamujejo tudi v Muzeju in Galeriji Anteja Trstenjaka v Ljutomeru. Med 8. in 15. uro si lahko obiskovalci ogledajo tri stalne muzejske zbirke in razstavo v spomin 140. obletnici rojstva Ferdinanda Lupše, prav tako pa razstavo Revitalizacija svetlobe magistra umetnosti Boštjana Plesničarja.

muzej ljutomer
Arhiv muzeja
Vabita tudi Muzej in Galerija Ante Trstenjaka Ljutomer.

V Muzeju Špital v Gornji Radni si lahko med 12. in 16. uro ogledate stalne in občasne razstave, in sicer so to Radgonski mostovi, Stalna likovna zbirka iz radgonskega fonda, Zgodba radgonskega Špitala, Odrti depo, Zbiralci: Zlatko Šajhar z mostovi na razglednicah, Lena Kocutar: Lep je bil tudi velik zelenjavni vrt. 

mednarodni-dan-muzejev pomurje aktivnosti razstave