vestnik

Te sprostitvene ukrepe je ministrstvo za zdravje predlagalo vladi za čas praznikov

Vestnik, 18. 12. 2020
Pexels
Kakšen režim bo dovoljen čez praznike, bo znano v prihodnjih dneh.
Aktualno

Odločitev o režimu čez praznične dni naj bi vlada sprejela v prihodnjih dneh.

Portal Necenzurirano.si poroča, da zapisniki 47 sej strokovne skupine na ministrstvu za zdravje razkrivajo, da je vlada zamujala s pripravo na drugi val epidemije. Skupina naj bi med drugim vladi predlagala naj zaprosi za mednarodno pomoč, imeli so različna mnenje o odpiranju šol, predlagali so uvedbo obveznega testiranja zaposlenih v domovih za starejše, vlada pa določena priporočila ni upoštevala. Portal še navaja, da je skupina težave prepoznala v nepravočasnem izdajanju epidemioloških karanten, ki so jih mnogi dobili komaj po izteku karantene. Strokovna skupina prav tako ni predlagala zapiranja regij in celotne države, ampak le posameznih občin.

Iz zapisnikov je tudi mogoče razbrati, da strokovna skupina ni razpravljala o popolnem zaprtju države takoj po božiču, temveč po 4. januarju. Predlagali so odprtje šol za prvo triado 7. decembra, kar je vlada zavrnila, nato pa odprtje sklenili za 4. januar. 

tomaz gantar bobo 1
Bobo
Tomaž Gantar

Na te navedbe se je sinoči v oddaji 24ur zvečer odzval tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar. Dejal je, da nekateri predlogi skupine niso bili izvedljivi, vlada pa, da je morala v nekaterih situacijah pogledati tudi širšo sliko. Poudaril je, da je skupina sicer opravila veliko delo. Gantar je v oddaji še povedal, kakšen režim je njegovo ministrstvo vladi predlagalo čez praznike. Razkril je, da predlog zajema odprtje občin 24., 25. ter 31. decembra in 1. januarja. V teh dneh naj tudi ne bi bilo policijske ure. Predlog pa vključuje še druženje do šest oseb iz dveh gospodinjstev, v to število pa niso všteti otroci. 

Gantar je še izjavil, da zagovarja vrnitev najmlajših otrok v šole, in sicer 10. januarja, da bi prej lahko opravili hitro testiranje zaposlenih v šolstvu. 

tomaž-gantar strokovna-skupina prazniki