vestnik

Prvi pozitivni primer angleškega seva je bil odvzet v Murski Soboti, doslej so jih v Sloveniji odkrili 16

Vestnik, 27. 1. 2021
Nataša Juhnov
Koronavirus
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Porast virusa je razpršen po celotni državi, je uvodoma dejala vladna govorka Maja Bratuša. Povprečje okužb zadnjih sedem dni v Sloveniji je 1245, v pomurski regiji pa po najnovejših podatkih znaša 74 (včeraj je bilo 73). To Pomurje še uvršča v rdečo fazo, mejnik med črno in rdečo fazo je namreč 75. 

Sedemdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 59,3, v Pomurju pa 64,7. 

Nuška Čakš Jager je na današnji novinarski konferenci dejala, da je v Evropi v primerjavi s stanjem konec lanskega leta prišlo do intenziviranja obarvanosti Evrope. Zmanjšanje števila primerov je bilo zgolj v Luksemburgu, na Cipru, Hrvaškem, Finskem, Danskem, Švedskem, v Liechtenštajnu in v Litvi. Vse ostale države se soočajo s povečanjem števila primerov.

Na NIJZ opažajo, da se je povečal delež najverjetnejše lokacije prenosa okužb na delovnih mestih. Največji delež pa ostaja neznana lokacija. V zadnjih dneh je opaziti tudi rahel porast števila okužb v višjih starostnih strukturah. 

Nuška Čakš Jager je še izpostavila, da so oboleli s koronavirusom kužni že dva dni pred nastopom prvih simptomov. "Če imate simptome, ne hodite na hitre teste, ampak pokličite zdravnika in opravite PCR test." Glede na pojav različnih sevov koronavirusa pa je dejala, da distanca, nošenje mask, higiena rok in prezračevanje pomagajo pri preprečevanju širjenja kateregakoli seva. 

Angleški sev virusa

Tjaša Žohar Čretnik je pojasnila, da so na vsakem desetem pozitivnem PCR testu od 11. januarja naprej naredili dodatno analizo, da bi ugotovili genetsko spremembo prisotno pri angleškem sevu koronavirusa. V sedmih laboratorijih v Sloveniji so opravili testiranje 877 vzorcev, angleški sev pa potrdili na 16 primerih. Prvi pozitiven vzorec je bil ugotovljen 11. januarja v laboratoriju v Mariboru, odvzet pa je bil v Murski Soboti. Kraj prebivanja osebe, kateri pripada ta test, so Beltinci. 

koronavirus novinarska-konferenca slovenija
Kaj zdaj berejo drugi