vestnik

Že 15. so pripravili tek miru in harmonije

Drago Vogrinčič, 20. 10. 2021
Arhiv organizatorjev
Tek miru in harmonije.
Aktualno

Na mostu potoka Kučnica v Občini Cankova, ki povezuje naselji Gerlinci in Pölten, se je zbrala večja skupina slovenskih in avstrijskih državljanov na 15. tradicionalnem teku miru in harmonije.

Tek je potekal ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov, ni bilo fizičnega objemanja, je pa srca prisotnih povezala zaveza, da zdravstveni virusi ne morejo ugašati plamenčkov hrepenenja ljudi vseh narodov in kultur sveta za mir, sočutje in solidarnost za slehernega otroka, ki ga je rodila človeška mati. Začetek sodelovanja z mednarodnim mirovniškim gibanjem Teka svetovne harmonije in miru, katere pobudnik je veliki indijski humanist in kulturnik Sri Činmoj, zaznamuje leto 2007, ko so tekači s plamenico prvič pritekli v občino Cankova in smo most med Gerlinci in avstrijskim Pöltnom razglasili za Most miru in harmonije. Od takrat potrjujemo prizadevanje za srečevanje s sosedi. Kljub vsem virusom smo se s prijatelji Teka harmonije in miru zavezali, da bomo plemenito pobudo nadgrajevali s skupnimi povezovalnimi projekti, slovenskimi in avstrijskimi kulturno-turističnimi društvi kot partnerji. Vsebine projektov bodo temeljila na povezovanju in nagovarjanju turistov in mladih, ki jih bomo ne samo seznanjali z zgodovino, ampak spodbujali prijateljstvo in sobivanju ob sožitju različnih narodnih in kulturnih vrednot sosednjih držav.     

tek, cankova
Arhiv organizatorjev
Tek miru in harmonije.

Ko smo se v nedeljo srečali, smo potrdili velikanski človeški družini sveta, ki iskreče prisluškuje vesti in si prizadeva za mir in bolj pravičen svet. Svoja srca in glasove podarjamo vsem nedolžnim ljudem, ki kjerkoli na svetu trpijo zaradi vonj in egoizma brezdušnih oblastnikov. V kratkih nagovorih predstavnikov mednarodnega gibanje Šri činmoja iz obeh držav, ki so pripravili kulturni program in zapeli himno za svetovni mir in harmonijo, nas je na mostu nagovoril župan Občine Klöch Josef Doupona. Prizadevanje za mir in prijateljstvo so podprli Lions klub Murska Sobota in Bad Radkersburg-Mureck. V kratkih pozdravih sta predstavnik soboških lionsov dr. Jože Magdič in predsednik kluba iz Avstrije Miha Magdič podprla tradicionalno srečevanje na mostu in izrazila pripravljenost, da bo v naslednjih letih srečanje na Mostu harmonije in miru v programu Lions klubov Slovenije. 

tek, cankova
Arhiv organizatorjev
Tek miru in harmonije.

Na koncu smo podpisali Konvencijo prijateljstva in sodelovanja; ob nasvidenje 2022, pa naša skupna izrečena želja upanja, da bo ves svet premagal preizkušnjo epidemije virusa covida-19,da se bomo smeli vsepovsod ob srečevanjih in na Mostu miru in harmonije Gerlinci-Pölten prijateljsko objemati.

cankova tek-miru-in-harmonije