vestnik

Tekmovali v kuhanju skoraj pozabljene jedi  

Jože Žerdin, 7. 7. 2018
Jože Žerdin
Komisija je ocenila dvanajst vzorcev juhe.
Aktualno

Gasilsko društvo Pristava pri Ljutomeru, ki letos obeležuje 125. letnico delovanja, je v sklopu gasilskih prireditev v Športno rekreacijskem centru v Pristavi pripravilo šesto tekmovanje v kuhanju želodčkove kisle juhe.

Za kuhanje te jedi so se odločili predvsem, da obudijo in ohranjajo prleško jed na žilico, ki so jo svojčas prleške gospodinje v črnih kuhinjah pripravljale za različne kmečke in druge prireditve. Tekmovanja se je udeležilo 12 ekip iz levega in desnega brega reke Mure, največ pa je bilo gasilskih ekip. Organizatorji so sodelujočim priskrbeli osnovne sestavine, kot so bili želodčki, svinjsko meso, krompir, korenje, čebula, moka, česen, sol, druge začimbe, ki so sodile v prleški kotliček, pa so bile po lastnem okusu.


3c6c7a2ddf61f1d1db45a92af6dd5b94
Jože Žerdin
Gasilke PGD Pristava so vešče kuhanja želodčkove kisle juhe.


d2d6a6b7b9f05b88a047142ea284c947
Jože Žerdin
Kuhali so v kotlih na odprtem ognju.


Skupaj je bilo v Pristavi skuhanih okoli 150 porcij želodčkove kisle juhe. Poskusili so jo lahko tudi obiskovalci. Še prej pa je tričlanska komisija ocenila vseh 12 vzorcev in se odločila, katera ekipa je skuhala najboljšo juho. Ocenjevali so okus, izgled, aromo, gostoto in delovni prostor.

29b7075602c50277d86f6bedc5298c87
Jože Žerdin
V Pristavi je potekalo šesto tekmovanje v kuhanju želodčkove kisle juhe.



Organizatorji so ekipam za sodelovanje podelili priznanja z leseno kuhalnico in praktične nagrade. Eno od slednjih je prispevalo pobrateno gasilsko društvo Pobegi Čežarji iz Občinske Gasilske zveze Koper. Podeljena pa je bila tudi nagrada, ki jo je prejela ekipa Tabrih iz Razkrižja, ki se že šest let udeležuje tekmovanja v kuhanju juhe.

6bd8a1c5d1f62cce6eefd1db85090acc
Jože Žerdin
Najboljšo želodčkovo kislo juho so skuhali gasilci iz Cvena.

Na šestem tekmovanju v kuhanju želodčkove kisle juhe so letos najboljšo skuhali člani PGD Cven, drugo mesto je pripadlo ekipi Carthago Malibu Tišlarija Odranci, tretje mesto pa so zasedli kuharji ekipe Pajdaši. Komisija je ob tej priložnosti ocenila še najbolj vzorno urejeno tekmovalno mizo. Laskavi naslov je letos pripadel ekipi kuharjev gostilna Smolkovič na Gmajni na Razkrižju. Vsem ekipam se je za sodelovanje v kuhanju želodčkove kisle juhe zahvalil tudi predsednik PGD Pristava Bogdan Herman. Vsi, ki so se udeležili tekmovanja, so začutili pridih domačnosti, kajti ta jed na žlico je redkokaj na našem jedilniku.

b6b794d244f52005c853d83d1bef558c
Jože Žerdin
Zmagovalna ekipa PGD Cven skupaj z domačimi gasilci in komisijo, ki je ocenjevala vzorce juh.

Jože Žerdin
V Pristavi je potekalo šesto tekmovanje v kuhanju želodčkove kisle juhe. 
pristava kuhanje kisle juhe