vestnik

Telefoni so zvonili v prazno

Majda Horvat, 10. 10. 2020
Majda Horvat
Več dejavnikov je vplivalo na to, da so v zdravstveni postaji bolniki težje prišli do svojega zdravnika. Foto Majda Horvat
Aktualno

Dostopnost zdravstvenega osebja se je s sprejetimi ukrepi izboljšala – S 1. oktobrom začela delati še ena medicinska sestra

V zdravstveni postaji v Črenšovcih, kjer sta dve ambulanti družinske medicine, je s 1. oktobrom začela delati dodatna medicinska sestra. Njeni nalogi bosta predvsem sprejemanje bolnikov pri vhodu in odgovarjanje na telefonske klice. S tem želijo izboljšati dostopnost zdravstvenega osebja in informacij, zaradi česar so se v preteklih mesecih pritoževali številni bolniki.
Problem je izbil na dan v poletnih mesecih, torej v času dopustov, je povedala Olga Požgai Horvat, direktorica Zdravstvenega doma Lendava, v okviru katerega deluje postaja. Zaradi težav so se bolniki večkrat obrnili na občinsko upravo, pisali so tudi zastopniku pacientovih pravic Martinu Raju.
Vodstvo zdravstvenega doma je nato sklicalo sestanek z zaposlenimi in vodji služb v Črenšovcih, na katerem sta sodelovala tudi črenšovska županja Vera Markoja in predstavnik črenšovske občine v svetu zavoda Anton Radman. »Zaposlene smo opozorili, da morajo sprejemati telefonske klice, če to ni mogoče takoj, pa klic vrniti. Opozorjeni so tudi bili, da je neupoštevanje tega kršitev delovnih navodil, med drugim kršitev delovnih obveznosti, in da se bo v prihodnje ukrepalo z delovnopravnega vidika. Prav tako smo se dogovorili, da bomo zagotovili dodatno medicinsko sestro, ki je torej že začela delati,« je bistvene sklepe s sestanka povzela Olga Požgai Horvat. Stanje se je zdaj izboljšalo, ugotavlja sama, enakega mnenja so bili tudi občinski svetniki na zadnji seji občinskega sveta, na kateri so obravnavali tudi problematiko zdravstvenih storitev postaje.



Skušajo zapolniti vrzel
»Vem, da so ljudje zaradi stanja, kakršno je, prizadeti, žalostni in tudi nestrpni, vendar razmere še zdaleč niso lahke tudi za nas. Maksimalno se bomo potrudili, da bolniki ne bodo prikrajšani za dostopnost zdravstvenih storitev. Hkrati pa moramo biti pozorni na to, da preprečimo vnos virusa v prostore in njegovo širitev med zdravstvenimi delavci in bolniki,« še pove Požgai Horvatova in opozori tudi na številne težave, s katerimi se srečujejo tako kot večina zdravstvenih postaj v Sloveniji. Že pred epidemijo je veliko težav pri organizaciji dela predvsem v manjših zavodih v osnovnem zdravstvu povzročilo podeljevanje oziroma odvzemanje kompetenc medicinskim sestram, kar je imelo za posledice kadrovske spremembe. Zgodilo se je, da so morale iz zdravstvenih postaj oditi na druga delovna mesta medicinske sestre, ki so zelo dobro poznale bolnike in njihove težave.


Problem dostopnosti zdravstvenega osebja zaradi varovalnih ukrepov je poslabšalo še pomanjkanje zdravstvenega osebja. Požgai Horvatova poudari, da je število razpoložljivih medicinskih sester v posameznih zdravstvenih domovih in postajah omejeno s številom timov, ki jih prizna plačnik, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. »Kljub temu skušamo zapolniti vrzeli in vsem zdravstvenim postajam, tako črenšovski kot tudi dobrovniški in turniški, enako kot v Lendavi zagotoviti tako imenovano triažno medicinsko sestro za sprejemanje bolnikov,« je še poudarila sobesednica.
Požgai Horvatova tudi spomni, da lahko bolniki, ki obvladajo elektronsko komunikacijo, vzpostavijo stik z zaposlenimi v ambulanti prek spletne aplikacije doZdravnika.si.



črenšovci zdravstve-storitve Vestnik