vestnik

Telemach marca vložil vlogo za gradbeno dovoljenje za gradnjo bazne postaje Janžev vrh

Vida Toš, 19. 6. 2018
Vida Toš
Predsednik civilne iniciative proti gradni bazne postaje na Janževem vrhu, Drago Domanjko (levo) in član iniciative, Jože Vaupotič pravita, da bazne postaje niti ne potrebujejo, niti ne želijo.
Aktualno

A ne na upravni enoti, vlogo so vložili na ministrstvu za okolje in prostor.

Januarja smo v Vestniku pisali o nameri podjetja Telemach, da bi na Janževem vrhu, na zasebnem zemljišču, postavili bazno postajo s 30 metrov visokim stolpom. Krajani so to izvedeli na predstavitvi projekta takoj po novem letu in so že na tej predstavitvi poudarili, da nimajo problemov z nobenim signalom mobilne telefonije, da imajo na celotnem območju zgrajeno optično širokopasovno telekomunikacijsko omrežje, pa tudi kabelsko omrežje in da torej ničesar več ne potrebujejo. Prevladujoče mnenje med ljudmi je bilo, da nimajo težav s signalom in da ne potrebujejo nobene bazne postaje. Posebej pa so poudarili, da je lokacija bazne postaje sredi naselja, da tukaj živi več kot deset otrok in da bi - poleg vpliva na zdravje - omenjen stolp kvaril tudi videz pokrajine, ki ni le vinogradniška, ampak tudi turistična.
Dobra dva tedna po omenjeni predstavitvi so s Telemacha medijem sporočili, da so projekt “za zdaj ustavili” in da preučujejo različne možnosti, kako nadaljevati širjenje mreže baznih postaj in nadgrajevanje mobilnega omrežja.


So se pa očitno z isto namero na Janžev vrh vrnili. Z občine Radenci so v začetku junija civilni iniciativi, ki je proti gradnji bazne postaje na Janževem vrhu, namreč sporočili, da je Telemach na občini vložil vlogo zaizdajo soglasja za služnost tam bližnje javne poti. Včeraj pa je eden od podpisnikov peticije proti izvedel, da so že marca vložili tudi vlogo za gradbeno dovoljenje - a ne na upravni enoti, ampak na ministrstvu za okolje in prostor.
Predsednik civilne iniciative na Janževem vrhu, Drago Domanjko: “Neetično je, da lahko podjetje ravna tako, da neke zasebnike prepriča, da jih dajo kos svoje zemlje, vplivi pa bodo veliko večji kot je tisto dvorišče - ne le v prostorskem, tudi časovnem smislu. Ko bo enkrat bazna postaja tukaj, potem bo tukaj. Tega se ne da izklopiti, kot lahko ugasneš mobitel ali računalnik, to dela 24 ur na dan, 30 dni na mesec in leta in leta …” Domanjko pravi, da so v iniciativi zbirali podpise proti, a niso šli daleč naokoli, tako daleč, kot bo recimo segal vpliv postaje; imajo pa jih 165 proti: “Le dve hiši pri nas se nista opredelili; nista za, sta neopredeljeni. Zbiranje podpisov smo zaključili, a - lahko bi jih zbrali še več. In če bo potrebno, bomo tudi nadaljevali.”



Na Telemach smo poslali vprašanja, v odgovorih pa Tjaša Banko, predstavnica za odnose z javnostmi pravi, da ne držijo trditve civilne iniciative, da podjetje ne komunicira s prebivalci: “Telemach vedno deluje skladno z zakonodajo Republike Slovenije in tako je tudi v primeru pridobivanja gradbenega dovoljenja za postavitev bazne postaje na Janževem Vrhu. Za pridobitev gradbenega dovoljenja so potrebni prostorski akti, ki omogočajo to pridobitev. Prostorski ureditveni pogoji Občine Radenci omogočajo gradnjo postaje na Janževem Vrhu. Ob tem velja izpostaviti, da je v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah gradnja bazne postaje klasificirana kot gradnja v javno korist.” Čeprav je tam živeča javnost ne želi, saj kot pravijo, nimajo problemov s signalom. Čigav javni interes je torej to? Tjaša Banko, predstavnica Telemacha za odnose z javnostmi: “Glede na napovedi, meritve ter optično vidljivostjo med baznimi postajami je Janžev Vrh najbolj primerna lokacija za postavitev nove bazne postaje. V tem primeru se namreč pokrije celotno slabše pokrito področje med Ptujsko cesto in Gornjo Radgono, območje okrog naselij Kapelski in Turjanski vrh ter relacijo Cogetinci – Ptujska cesta. Nova lokacija je pomembna tudi zaradi povezljivosti baznih postaj med Gornjo Radgono in Radenci, kjer pa je optična vidljivost nujna. Na tem področju trenutno tudi ni obstoječe bazne postaje, s katero bi rešili izziv pokritosti s signalom. V bližini, natančneje v Boračevi, ima sicer svoj stolp Telekom Slovenije, vendar ta ne rešuje omenjenega izziva oziroma ne pokrije zgoraj navedenih področij.”
S Telemacha še sporočajo, da so se po preučitvi različnih scenarijev in zakonskih vidikov odločili, da s projektom nadaljujejo: “Da bi nova bazna postaja čim bolj sovpadala z naravnim okoljem, jo bomo zgradili v obliki umetnega drevesa.”


Več v tiskani izdaji Vestnika.

Janžev vrh telemach bazna postaja