vestnik

(Dokapitalizacija Term Lendava) Finančni vložek dva milijona evrov

M. H., 21. 1. 2021
Majda Horvat
Del madžarske javnosti se sprašuje o namenu nakupa Term Lendava.
Aktualno

Madžarski kupec Term Lendava Comitatus - Energia je v družbo vložil dva milijona evrov. Dokapitalizacijo v obliki finančnega vložka je izvedel sredi novembra na podlagi spremembe družbeniške pogodbe, murskosoboško okrožno sodišče pa je sklep o tem vpisalo v sodni register zadnji dan leta 2020.

Osnovni kapital družbe Terme Lendava zdaj znaša dobrih devet milijonov evrov, razdeljen pa je v tri poslovne deleže, dva milijona evrov znaša poslovni delež po omenjeni finančni dokapitalizaciji, na dobrih sedem milijonov evrov je ovrednoteno preneseno premoženje po nakupu, tretji poslovni delež pa je minimalni ustanovni kapital družbe v višini 7500 evrov.


Spomnimo, da je bila pogodba o nakupu Term Lendava med družbo Sava Turizem in madžarskim kupcem, družbo Comitatus - Energia, sklenjena oktobra 2018, kupnina naj bi znašala blizu devet milijonov evrov, Sava Turizem pa je upravljanje turističnega kompleksa na novega kupca prenesla julija 2020.
Po uspešni poletni turistični sezoni, na katero je vplivalo tudi plačilo s turističnimi boni, se je sredi oktobra, torej kmalu po finančni okrepitvi družbe, začela napovedana obnova objektov, najprej nekdanjega hotela Lipa. Izvajalec gradbenih del, podjetje DAF, je konec decembra dokončal obnovo fasade, obnavljali so tudi hotelske sobe.

9da944c06ed762201ae41366d30b2bc0
Nataša Juhnov
Terme Lendava
Največji obnovitveni zalogaj naj bi bila obnova kotlovnice, ki se še ni začela, hkrati s tem naj bi obnovili ter spremenili zdajšnjo avlo hotela. Doslej izvedena obnovitvena dela po mnenju poznavalcev še ne pomenijo vložka, ki so ga lastniki napovedovali avgusta lani in naj bi znašal pet milijonov evrov. 

O nakupu in obnovi turističnega kompleksa v Lendavi so nedavno poročali tudi nekateri madžarski mediji, posel pa postavili v okvir ustanovitve fundacije za ohranjanje stavbne, kulturne in zgodovinske dediščine, pomembne za madžarsko zgodovino in tradicijo v srednji Evropi. Ustanovitev fundacije za ohranjanje čezmejne dediščine je junija lani predlagal podpredsednik vlade Zsolt Semjen, v parlamentu pa je predlog predstavil minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto. Zakon o ustanovitvi omenjene fundacije je bil sprejet 16. julija 2020, nanjo pa je bilo preneseno premoženje dveh družb, Manevi, katere osnovna dejavnost je poslovno svetovanje, ter Comitatus -Energie. Madžarski novinarji se seveda sprašujejo, zakaj se je v fundaciji znašlo tudi premoženje lendavskega zdravilišča, če to nima kulturne vrednosti in ni povezano z madžarsko tradicijo ter s cilji ustanovitve fundacije, navedenimi v obrazložitvi zakona.


Spremembo družbeniške pogodbe z dokapitalizacijo Term Lendava je v notarski pisarni v Lendavi izpeljal Denes Kovari, zastopnik družbe Comitatus - Energia, a po navedbah nekaterih madžarskih medijev tudi izvršni direktor v družbi Manevi.

terme-lendava finančni-vložek comitatus-energia