vestnik

Zaplet v Turnišču: Podjetje mora dopolniti vlogo za gradbeno dovoljenje

M.H., 6. 9. 2021
Nataša Juhnov
Podjetje Terramar bo gradilo tovarno v industrijski coni v Turnišču. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zaradi poziva za dopolnitev vloge lendavska upravna enota težko predvidi čas, kdaj bo gradbeno dovoljenje izdala.

Podjetje Terramar, ki bo gradilo tovarno v industrijski coni v Turnišču, je 2. junija zaprosilo za izdajo gradbenega dovoljenja pri Direktoratu za prostor, graditev in stanovanja pri Ministrstvu za okolje in prostor, ta pa je vlogo 17. junija odstopil v reševanje lendavski upravni enoti. Pristojnost reševanja je namreč odvisna od odgovora na vprašanje, ali je za predlagano gradnjo po projektni dokumentaciji treba izvesti presojo vplivov na okolje in posledično v integralnem postopku izdati gradbeno dovoljenje. 

V predhodnem postopku je okoljska agencija Arso ugotovila, da za omenjeno naložbo presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje ni potrebno.

Ker naložba tudi ne predstavlja objekta državnega pomena, vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja obravnava UE Lendava. Ker pa ta ni bila popolna, je lendavska upravna enota pozvala vlagatelja, da jo dopolni, in sicer do 31. avgusta. Ta vloge ni dopolnil, ampak je upravno enoto obvestil, da bo prosil za podaljšanje roka za predložitev manjkajoče dokumentacije.

turniscecona221
Majda Horvat
Krožišče pred Turniščem, kjer se bo začela obnova ceste. Ta je povezana z naložbo podjetja Terramar.

S čim mora vlogo dopolniti? 

Vlagatelj mora vlogo dopolniti s podatki o izračunu odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča, potrebno je še opisati značilnosti dejavnosti, uskladiti projektno dokumentacijo z OPPN (občinskim podrobnim prostorskim načrtom) ter prikazati potek komunalnih priključkov. Investitor mora dodati še soglasje občine za gradnjo priključkov za priključitev na komunalno infrastrukturo in sporočiti vrednost objekta, kar je potrebno za izračun upravne takse.

Zaradi poziva za dopolnitev vloge upravna enota težko predvidi čas, kdaj bo gradbeno dovoljenje izdala, prav tako zaradi predvidene prošnje investitorja za znižanje bonitete, od katere je odvisna odškodnina zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča.

Napovedali 400 delovnih mest 

Kot smo že poročali v časopisu, je turniška gospodarska cona le dober kilometer odmaknjena od avtoceste, njeno urejanje pa je povezano tudi s prihodom investitorja, ki je napovedal gradnjo tovarne z avtomobilsko proizvodnjo. Družba Terramar iz Kamnika, katere kapital izvira iz tujine, je že oktobra 2019 kupila parcele v skupni velikosti 3,4 hektarja in zanje občini plačala 206 tisoč evrov, lokalna skupnost pa se je zavezala, da bo uredila cestno infrastrukturo. Vrednost celotnega projekta je blizu 420 tisoč evrov, od tega bosta Evropska unija in država prispevali skupaj 300 tisoč evrov. Turniška občina je za potrebe tega vlagatelja in še za morebitne druge izvedla spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta za gospodarsko cono, da bo mogoče tu postaviti tudi objekte večjih dimenzij.
Terramar je napovedal, da bo v Turnišču zgradil tovarno v vrednosti 14 milijonov evrov ter odprl 400 delovnih mest. Občina mu je ob izročitvi nezazidanih stavbnih zemljišč postavila še pogoj, da vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja odda najpozneje v enem letu od sklenitve pogodbe, kar je vlagatelj že tudi storil. Dovoljenje bo izdala lendavska upravna enota, ki ji je ministrstvo odstopilo vlogo v reševanje. Leto dni po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja mora kupec začeti gradnjo. Sicer bo vrnil zemljišča, občina pa njemu kupnino brez obresti, zmanjšano za 20 odstotkov. 

Celotni prispevek, ki je bil objavljen v časopisu, najdete v članku Terramar se pripravlja na gradnjo

Terramar tovarna turnišče gradbeno-dovoljenje
Kaj zdaj berejo drugi