vestnik

Terramar se pripravlja na gradnjo

Majda Horvat, 2. 9. 2021
majda horvat
Podjetje Terramar iz Kamnika je oddalo ponudbo za nakup celotne gospodarske cone v Turnišču. Kdo naj bi bil dejanski vlagatelj v vzpostavitev avtomobilske proizvodnje, ni znano.
Aktualno

Po treh neuspelih javnih razpisih občina znova išče izvajalca del za ureditev cestne infrastrukture, ki je pomembna za vlagatelje

Občina Turnišče je že trikrat neuspešno iskala izvajalca del za ureditev gospodarske cone, zdaj je objavljen nov javni razpis. Prvega je morala razveljaviti, ker je pripravljavec gradiva oziroma izvedbenega načrta pripravil napačne popise del, kar so ugotovili šele na koncu postopka. Drugič se je eden od ponudnikov pritožil in so morali postopek razveljaviti, tretjič pa so oddane ponudbe bistveno presegale zagotovljena sredstva v proračunu in so postopek končali, ne da bi izbrali izvajalca del.
Kljub temu do zamude pri izvedbi projekta ne bo prišlo, zagotavlja turniški župan Borut Horvat. »Že prvotno je bilo načrtovano, da se bodo dela začela konec avgusta ali konec septembra, tako da časovno ne zaostajamo za načrtom. Sredstva Evropske unije pa tudi niso vezana na letošnje leto, ampak mora biti ureditev gospodarske cone izvedena do konca leta 2022,« je dodal. Projekt delno sofinancirata Evropska unija s sredstvi sklada za regionalni razvoj in država na podlagi dogovora o razvoju regij. Ureditev gospodarske cone zajema preplastitev ceste od zdajšnjega krožišča pred Turniščem do avtobusnega postajališča v vasi Nedelica, preureditev križišča med Turniščem in Nedelico ter rekonstrukcijo ceste s pripadajočo kolesarsko potjo.


Napovedali 400 delovnih mest 
Turniška gospodarska cona je le dober kilometer odmaknjena od avtoceste, njeno urejanje pa je povezano tudi s prihodom investitorja, ki je napovedal gradnjo tovarne z avtomobilsko proizvodnjo. Družba Terramar iz Kamnika, katere kapital izvira iz tujine, je že oktobra 2019 kupila parcele v skupni velikosti 3,4 hektarja in zanje občini plačala 206 tisoč evrov, lokalna skupnost pa se je zavezala, da bo uredila cestno infrastrukturo. Vrednost celotnega projekta je blizu 420 tisoč evrov, od tega bosta Evropska unija in država prispevali skupaj 300 tisoč evrov. Turniška občina je za potrebe tega vlagatelja in še za morebitne druge izvedla spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta za gospodarsko cono, da bo mogoče tu postaviti tudi objekte večjih dimenzij.
Terramar je napovedal, da bo v Turnišču zgradil tovarno v vrednosti 14 milijonov evrov ter odprl 400 delovnih mest. Občina mu je ob izročitvi nezazidanih stavbnih zemljišč postavila še pogoj, da vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja odda najpozneje v enem letu od sklenitve pogodbe, kar je vlagatelj že tudi storil. Dovoljenje bo izdala lendavska upravna enota, ki ji je ministrstvo odstopilo vlogo v reševanje. Leto dni po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja mora kupec začeti gradnjo. Sicer bo vrnil zemljišča, občina pa njemu kupnino brez obresti, zmanjšano za 20 odstotkov. 

Terramar kamnik turnišče obrtna-cona
Kaj zdaj berejo drugi