vestnik

Testiraj, zdravi in prepreči

Vestnik, 23. 11. 2018
Aktualno

Vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi s HIV, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Do 30. novembra poteka Evropski teden testiranja na HIV, in sicer s sloganom Testiraj, zdravi, prepreči. 

Namen Evropskega tedna testiranja je spodbujanje oseb, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV, k testiranju, in opozorjanje zdravstvenih delavcev, da testiranje ponudijo pogosteje. Takojšnje testiranje je namreč po mnenju Komisije za AIDS Ministrstva za zdravje ključno za uspešno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih okužb. NIJZ ocenjuje, da v Sloveniji živi približno tisoč oseb s HIV, tretjina od njih pa za svojo okužbo ne ve. V lanskem letu so v Sloveniji postavili postavili 39 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je najmanj po letu 2010. Delež zelo poznih diagnoz pa je ostal visok, in sicer 44 odstotkov. Najpogostejši način prenosa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.


9c642d913b2d39ee4bf3cad193d3e220
Pixabay
Bolezen je popolnoma obvladljiva, če se jo odkrije dovolj zgodaj.


Irena Klavs z NIJZ: "Do 20. novembra 2018 smo zabeležili 32 novih diagnoz, od katerih jih je bilo 18 poznih. Za uspešno obvladovanje okužbe s HIV ostaja najpomembnejše spodbujanje odgovornega in varnega spolnega vedenja, vključno s pravilno in dosledno uporabo kondoma med vsem prebivalstvom." Nižje število novih diagnoz okužbe s HIV je po mnenju Mojce Gobec, direktorice Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje posledica večletne sistematične kombinirane preventive. "Čeprav je število poznih diagnoz še zmeraj previsoko, pa je v zadnjih dveh letih nižje kot prej," dodaja. Je pa bolezen popolnoma obvladljiva, če se jo odkrije dovolj zgodaj, pojasnjuje Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.


Anonimno brezplačno testiranje na okužbo s HIV ter na okužbi s hepatitisoma B in Cje na voljo naKliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Poleg rednega ponedeljkovega termina, bo v času Evropskega tedna testiranja, od 27. do 30. novembra, testiranje možno vsak dan od 14. do 15. ure.
Pixabay
Takojšnje testiranje je ključno za uspešno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih okužb.
evropski teden testiranja za HIV nijz
Kaj zdaj berejo drugi