vestnik

Tišinskega župana spet ni bilo na sodišče   

Andrej Bedek, 29. 3. 2018
Nataša Juhnov
Tišinski župan Franc Horvat je na sodišču zatrjeval, da ni ničesar naredil narobe. 
Aktualno

Novo sojenje zaradi domnevno sporne postavitve spletne strani se še ni začelo, saj se je župan namreč opravičil, da je službeno zadržan. 

Danes bi se na okrožnem sodišču v Murski Soboti moralo začeti ponovljeno sojenje Francu Horvatu, županu tišinske občine, vendar je bila obravnava preklicana. Po besedah predsednika sodišča Branka Palatina, sodnika, ki v tej zadevi tudi razsoja, je župan svoj izostanek opravičil z »nujno službeno zadržanostjo.«
Tišinski župan je bil oktobra 2016 že obsojen, da je Stanislavu Milaku omogočil posel postavitve nove občinske spletne strani. V letih 2011 in 2012 je Horvat namreč Milaku dal priložnost, da je zbiral ponudbe za izdelavo nove občinske spletne strani – kot najugodnejši ponudnik pa je bil na koncu izbran prav Milak sam. Občina Tišina mu je nato v dveh računih plačala storitev postavitve strani – skupno 9.247 evrov.

Do zdaj se je župan že večkrat opravičil, da ne more priti na sodišče.

»Kot uradna oseba ste obšli sprejete občinske akte. Milak, ki ni imel nobenih pooblastil za zbiranje ponudb, je posel dobil po nepravilno izpeljanem postopku naročila,« je takrat svojo odločitev takrat utemeljil Palatin. Horvat je bil obsojen na šest mesecev pogojne kazni, a sodba ni obstala. Višji sodniki so primer vrnili na začetek, a se ponovljeno sojenje še ni začelo. Do zdaj se je župan že večkrat opravičil, da ne more priti na sodišče.
Stanislav Milak, ki je ob Horvatu prav tako sedel na zatožni klopi, pa je že prej priznal, da je ponaredil ponudbi konkurenčnih podjetij – od njiju si je namreč pridobil predračuna, ponarejeno dokumentacijo pa izročil županu – pri razpisu za novo spletno stran Občine Tišina, kar je pomenilo, da je bil sam izbran za izdelavo strani. Po dogovoru s tožilstvom je dobil sedem mesecev pogojne zaporne kazni.
Nataša Juhnov
Murska Sobota, Okrajno sodišče, SIMBOL Fotografija Nataša Juhnov
sojenje sodišče zapor Franc Horvat
Kaj zdaj berejo drugi