vestnik

Bo zaradi povečanega števila okužb prišlo do ponovnega zaprtja države?

Vestnik, 28. 9. 2020
Bobo
Potniki morajo še vedno dokazati, od kje vstopajo v Slovenijo, je povedal na tiskovni konferenci minister Aleš Hojs.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin in minister za notranje zadeve Aleš Hojs sta predstavila aktualno stanje.

Kacin je uvodoma poudaril, da so epidemiološki podatki za Slovenijo danes izrazito netipični in da je virus razpršen po celotni državi. Spomnil je, da je bilo ob dobrih 900 opravljenih testih v Sloveniji v nedeljo potrjenih 39 novih okužb. Kot je povedal, se nove okužbe še naprej širijo v domovih za starejše, nove okužbe pa so med drugim potrdili tudi pri zaposlenih v ljubljanski, mariborski, in slovenjgraški bolnišnici. Kacin je povedal, da zaradi povečanega števila okužb ne bo prišlo do ponovnega zaprtja države in poudaril, da se je ob vstopu v Slovenijo od danes z negativnim testom na novi koronavirus mogoče izogniti desetdnevni karanteni.

Screenshot (22)
Screenshot STA
Jelko Kacin

Potniki morajo povedati, od kje vstopajo v Slovenijo

Notranji minister Aleš Hojs je v izjavi za medije dejal, da so ob pripravi sprememb vladnega odloka za preprečitev širjenja okužb s koronavirusom upoštevali priporočila Evropske komisije. "Želja komisije je, da se ne ponovi pristop iz meseca marca ali aprila, ko so posamezne države članice vsaka po svoje zapirale meje," je pojasnil Hojs. Kot je dodal, je Evropska komisija predlagala štiribarvni seznam držav. "Za sive države se še nismo odločili, gre za pa države, v katerih ni dovolj visoko število testiranj, da bi lahko sklepali o epidemioloških razmerah v teh državah," je razložil notranji minister. Po priporočilu komisije naj bi bile mejne vrednosti za zeleni seznam 25, za oranžni seznam od 25 do 50, za rdeči seznam pa nad 50 okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

aleš hojs
STA
Aleš Hojs.

Kot je dejal, imamo na mejah še vedno kontrolne točke. "Še vedno je potrebno povedati, da se ob vstopu v Slovenijo izkazujejo dokumenti, ki so obratno dokazno breme, to morajo dokazati potniki, ki vstopajo v državo. Znižali smo tudi število izjem za rdeče in oranžne države," je pojasnil Hojs. Kot je dejal, se je Slovenija odločila, da za prvo listo držav povzame nemške uvrstitve, saj država najbolj sledi priporočilom Evropske komisije. Gre za razdelitev na barvne liste ter razdelitev na države v in izven Evropske unije. Iz tega seznama je razvidno, katere evropske oziroma tretje države so na zelenem in rdečem seznamu, vse ostale države pa so na oranžnem seznamu.  Na mejah se glede izdajanja karantenskih odločb ne bo spremenilo nič. 

Profimedia
Fotografija je simbolična.
tiskovna-konferenca jelko-kacin aleš-hojs
Kaj zdaj berejo drugi