vestnik

Bo vlada danes sprejela dodatno omejitev zbiranja?

Vestnik, 5. 10. 2020
Reuters
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin in predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc sta predstavila aktualno stanje glede koronavirusa v Sloveniji.

Kacin je uvodoma poudaril, da je kljub majhnemu številu testiranj veliko novih potrjenih primerov. "V nedeljo je bilo pozitivnih 7,25 odstotka vseh testov. Razmere ostajajo resne," je dejal Kacin. V nedeljo je bilo okuženih 9 zdravstvenih delavcev, je še povedal vladni govorec. V nadaljevanju se je dotaknil razvoja cepiva. Po njegovih besedah vlada pozorno spremlja dogajanje povezana z razvojem cepiva in usmerja prizadevanja v to. "Da ga, ko bo na voljo, dobimo v zadostnih količinah. Vlada je odločila, da se v instrument za nujno pomoč Evropske komisije vplačajo sredstva v višini 2,6 milijonov evrov. Ta sredstva bo komisija namenila proizvajalcem obetavnih cepiv proti covid-19," je povedal. Kacin je kot nov možen ukrep za zajezitev širjenja virusa omenil dodatno omejitev zbiranja, a dodal, da vlada glede tega še ni sprejela odločitve.

Posnetek zaslona (15)
STA
Jelko Kacin

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica ljubljanske infekcijske klinike, je dejala, da so na kliničnem oddelku za žilne bolezni konec tedna zaznali povečano število okužb, na oddelku za pljučne bolezni in alergijo pa so zabeležili prihod okužene bolnice, a so to pričakovali. "To so zapleti, ki smo jih na neki način pričakovali. Nobena bolnišnica ni otok, virus kroži po populaciji. Domnevamo, da je bilo več virov okužbe. Žal je posledica tega, da bo oddelek za žilne bolezni vsaj teden dni zaprt," je povečala. Ob tem še Lejko Zupančeva poziva, naj se ljudje cepijo proti gripi. Vsaj tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem in so starejši. Dejala je, da obstaja tudi težava s precepljenostjo zdravstvenih delavcev, ampak da je vsako leto stopnja višja. "Cepivo mora biti dostopno, pripeljati ga moramo čim bližje zaposlenim," je dejala.

Tatjana Lejko Zupanc
sta
Tatjana Lejko Zupanc

jelko-kacin tatjana-lejko-zupanc tiskovna-konferenca