vestnik

Največ nadzorov je bilo opravljenih v gostinskih lokalih, zaradi nespoštovanja nošenja zaščitnih mask izrečenih 117 glob

Vestnik, 9. 10. 2020
Reuters
Fotografija je simbolična
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je poleg vladnega govorca Jelka Kacina sodelovala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije.

Število okužb po Evropi in svetu se povečuje, posledično se sprejemajo poostreni ukrepi. Posledica velikega števila okužb je naraščanje števila ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Do sedaj zbrani podatki kažejo, da se virus najhitreje širi med zaposlenimi v zdravstvu in šolstvu, ne moremo pa povedati, ali smo že dosegli vrh. Na vseh ravneh te dni opozarjamo, da se razmere v bolnišnicah zaostrujejo, je povedal Kacin, ki je pojasnil tudi, da je največja okuženost glede na število prebivalcev še vedno na Koroškem, potem pa sledijo zasavska, gorenjska, osrednjeslovenska in savinjska regija. 

kacin2
STA
Jelko Kacin

Deana Potza je predstavila poročilo o nadzorih zdravstvenega inšpektorata od izbruha epidemije dalje. Od izbruha epidemije je bilo opravljenih 47.100 inšpekcijskih nadzorov, od tega 40.600 na področju nalezljivih bolezni. Izrečenih je bilo tudi več kot 4.500 prekrškovnih sankcij v vrednosti 1,1 milijona evrov, na področju nalezljivih bolezni kar 830 tisoč evrov. 

V primerjavi z letom 2019 se je število prekrškovnih nadzorov na področju nalezljivih bolezni povečalo za skoraj desetkrat. "Nadaljujemo tudi z nadzorom spoštovanja vročenih odločb o karanteni, ki poteka od 4. julija letos, ko je bilo urejeno neposredno vročanje odločb na meji, število se bliža 25 ticoč. Kršiteljem so bile izrečene globe v višini skoraj 102 tisoč evrov," je še povedala Potza. 

Od izbruha epidemije do 8. 10. je zdravstveni inšpektorat opravil 6.900 nadzorov o spoštovanju odlokov vlade o koronavirusu. Od tega je bila večina nadzorov opravljena v gostinskih lokalih (3.900), 1.700 je bilo nadzorov trgovin, 370 pa nadzorov prireditev. Še naprej ostajajo nadzori objektov higienske nega, kopališč in ostalih javnih objetkov. Izrečenih je bilo 86 prekrškovnih sankcij v vrednosti 88.400 evrov zaradi nespoštovanja priporočil NIJZ.

Od 4. septembra, ko je začel veljati odlok o obveznem nošenju zaščitnih mask v javnih zaprtih prostorih, je bilo fizičnim osebam izrečenih 117 glob v skupni vrednosti 43 tisoč evrov. 

Potza je dodala, da bodo zdravstveni inšpektorji  tudi danes nadzirali spoštovanje omejitve gibanja in nošenja mask na tradicionalnem petkovem protestu. Pojasnila je tudi, da je na zdravstvenem inšpektoratu zaposlenih 84 inšpektorjev, od tega jih je vsakodnevno na terenu med 40 in 60, zato po njenih besedah obvladujejo situacijo na terenu. "Imamo seznam dogodkov, za katere je bilo pridobljeno soglasje NIJZ, imamo tudi identificirane kraje, pa tudi na prijave se odzivamo. Pokriti skušamo čim širše področje," je še dodala Potza. 

novinarska-konferenca aktualne-razmere