vestnik

Kacin: Ostanite te dni doma, če je to le mogoče

Vestnik, 12. 10. 2020
Twitter
Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin in Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana sta na tiskovni konferenci predstavila aktualno stanje.

Kot je uvodoma dejal Kacin, je bil minuli vikend izredno zahteven, veliko je bilo testiranj, še posebej v soboto, posledično je bilo veliko potrjenih okužb in žal tudi več sprejemov v bolnišnice. Dodal je, da so bolnišnice do zdaj pokazale odzivnost in prožnost, saj zagotavljajo dovolj postelj za covid bolnike. "Uspele so zagotoviti zadostne kapacitete za sprejem pacientov. V tem trenutku so v teku še dodatne prilagoditve dela Infekcijske klinike v Ljubljani. Pričakovati je, vsaj glede na trenutne trende, da se bo število pacientov, ki bodo v naslednjih dneh potrebovali zdravniško oskrbo, še povečevalo," je dejal. Kacin je pohvalil še vse tiste, ki resno jemljejo opozorila in pozive stroke ter virusa ne jemljete zlahka. Visoko število testiranj čez vikend to potrjuje. "Torej hvala ogromni večini državljanov in drugih prebivalcev, ki pomagajo sebi, svojim, sodelavcem in vsem nam pri soočanju z virusom," je še dodal. V nadaljevanju je še med drugim svetoval, naj vsi, ki lahko, ostanejo doma. 

mateja logar sta
STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar, hvaležna za trenutek, ko se je s klinike vrnil na svoj dom prvi bolnik s covidom-19.

V nadaljevanju je Logarjeva izpostavila, da imajo na ljubljanski infekcijski kliniki trenutno 42 covid bolnikov, najmlajši bolnik na intenzivni negi je star 44 let in je brez pridruženih bolezni. Dodala je, da so na bolniških oddelkih Infekcijske klinike na voljo še štiri proste postelje, kar je relativno nizko glede na trend širjenja okužb. "Intenzivna enota ima možnost sprejeti še dveh bolnikov. Potem bo potrebno odpreti dodatno lokacijo," je še dodala. Poudarila je, da je za odpiranje dodatnih lokacij potrebno zagotoviti ne le postelje in opremo, temveč potrebujemo tudi osebje. Po besedah Logarjeve je možnost odprtje novega oddelka na Ortopedski kliniki, a potrebujejo čas za usposabljanje osebja in preureditev prostorov.

STA
koronavirus
jelko-kacin tiskovna-konferenca mateja-logar