vestnik

Kacin: Največ okuženih je v starosti med 35 in 44 let, ki tudi najbolj grešijo pri ukrepih

Vestnik, 26. 10. 2020
rtv
Jelko Kacin
Aktualno

Na dopoldanski novinarski konferenci sta o aktualnem stanju epidemije govorila vladni govorec Jelko Kacin in Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana in strokovna mentorica v vladnem klicnem centru.

Kot je uvodoma poudaril Jelko Kacin, je minuli vikend pokazal, da razmere ostajajo resne. "Le s strogim omejevanjem stikov bomo lahko upognili krivuljo navzdol," je dejal in pozval k temu, da če je le mogoče, ostanemo doma. "V teh resnično težkih razmerah, ki se spreminjajo iz dneva v dan, žal v tem trenutku trendi še vedno ne gredo na boljše, torej se število okuženih še vedno ne zmanjšuje, časa za to, da bi čakali do trenutka, ko bodo zagrabili že sprejeti ukrepi, ni." Manevrskega prostora žal ni več. "Vlada se je v preteklih tednih trudila, da bi sprejeti ukrepi čim manj posegali v naša življenja, a žal v danih razmerah to ni več dovolj," je pojasnil. Bolnišnice pa bodo le še bolj obremenjene, je opozoril Kacin in izpostavil Gorenjsko, ki negativno izstopa po številu primerov glede na prebivalstvo, na drugem mestu po številu okužb glede na prebivalstvo je Koroška, sledita Osrednjeslovenska in Savinjska regija, je predstavil Kacin.

infekcijska-klinika, ukc-ljubljana, koronavirus, covid
Bobo
Infekcijska klinika UKC Ljubljana

V nadaljevanju je dejal, da je največ novo okuženih v starostni skupini med 35 in 44 let, ki tudi najbolj grešijo pri ukrepih za zajezitev virusa. "Ne vem, kaj ti mora biti, da pri tovrstni incidenci ljudje ne razumejo, da ni treba hoditi okrog in se družiti." Kot glavni razlog za takšno epidemiološko situacijo je navedel podcenjevanje virusa in prepričanje, da smo nedotakljivi.

Kdo bo nadziral prepoved prehajanja občinskih meja?

Na to vprašanje Kacin odgovarja, da je ključno razumevanje, da so epidemiološke razmere v nekaterih delih Slovenije resnično slabe.  "V tem trenutku se moramo zamejiti in potovati čim manj, le za odhod in prihod na delo," je dejal. Delodajalcem je bil izrečen poziv, naj svojim zaposlenim omogočiti delo na domu. Vsekakor bodo občinski redarji in inšpekcije nadzorovali prehajanje meja. "Cilj ukrepa je, da se med jesenskimi šolskimi počitnicami zameji gibanje, da se izognemo morebitnemu druženju in širjenju virusa na pokopališčih ob koncu tedna. To je ozadje vseh prizadevanj," je še pojasnil.

Mojca Matičič
sta
Mojca Matičič, infekcijska klinika UKC Ljubljana

Matičič: Pred uradnim naznanilom smo prejeli 150 klicev

Mojca Matičič z infekcijske klinike, ki je tudi vodja klicnega centra za informacije o covidu-19, je v nadaljevanju razložila, da je klicni center začel delovati že pet dni po prvem potrjenem primeru v prvem valu. "Še pred uradnim naznanilom ponovne vzpostavitve klicnega centra smo prejeli 150 klicev," je dejala. Poudarila je, da je pomembno, kako se posameznik odzove na krizo, temelj za to pa je "kvalitetna, pravilna informacija, kar je namen klicnega centra. Imamo 48 študentov medicine ki smo jih ustrezno izobrazili, da odgovarjajo na vprašanja." Klicni center deluje vsak delavnik med 8. in 18. uro na številki 080 1404. "Zdaj je čas, da postanemo človek človeku človek, ne pa človek človeku virus. Zdravje je eno samo, privoščimo ga tudi svojim bližnjim," je dejala. Ob tem pa pozvala vse, ki imajo kakršno koli vprašanje, naj pokličejo klicni center, kajti napačnega vprašanja ni. V petek so v klicnem centru dosegli rekord, prejeli so kar 1326 klicev, je še predstavila.

tiskovna-konferenca jelko-kacin mojca-matičič
Kaj zdaj berejo drugi