vestnik

Beovićeva: Ukrepe je smiselno imeti v veljavi dve inkubacijski dobi, torej 28 dni

Vestnik, 28. 10. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Infektologinja Bojana Beović, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin so včeraj popoldan predstavili aktualne razmere v Sloveniji.

Jelko Kacin je uvodoma dejal, da so razmere povsod po Evropi vse bolj resne in se hitro spreminjajo.

Infektologinja Bojana Beović je dejala, da se je Slovenija znašla v močnem valu epidemije in v zdravstveni krizi, ki jo morda poznamo v filmih, poznamo pa jo tudi zadnjih osem mesecev iz drugih držav. "Situacija je zelo posebna in težavna za obvladovanje, sem optimistična zaradi izkušenj iz prvega vala, ki smo ga uspeli uspešno zamejiti," je dejala. Krivulja se vzpenja po pričakovani eksponentni poti. "Pri ljudeh, ki potrebujejo bolnišnično zdravje, smo presegli število 600, ti nas tudi najbolj zanimajo. V naslednjih dneh se bo število teh še povečevalo in bomo teh bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje zaradi ene same diagnoze, imeli že 1000." Kljub temu se Slovenija lahko še enkrat uspešno spopade z virusom. Beovićevo ne skrbi visoko število okuženih, ampak tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in pričakuje, da bomo kmalu potrebovali 1000 bolnišničnih postelj. Kot doda Beovičeva, se ocenjuje, da je pozitivna ena oseba od 33.

Bojana Beović
Twitter
Bojana Beović.

Teste tistim, ki jih nujno potrebujejo

Zaradi velikega števila opravljenih testov prihaja do zamud s sporočanjem rezultatov. Beovićeva meni, da je testiranje potrebno optimizirati, da bodo na voljo starejšim in tistim, ki pri delu prihajajo v stik z veliko ljudmi. "Sledili bomo dvema poglavitnima načeloma, in sicer bo test opravljen pri predvsem starejših, tistih s kroničnimi boleznimi in imunsko oslabelimi. Prav tako bodo testirani vsi, ki imajo epidemiološki razlog, torej tisti, ki so v stiku z bolj ranljivimi ali tisti, ki so v stiku z okuženimi," je razložila. Veliko ljudi dela od doma in ni bistveno, da poznamo število okužb blago bolnih. O napotitvi na test bo sicer še naprej odločal zdravnik. 

Novih ukrepov ne bodo predlagali

Kot je v nadaljevanju še povedala infektologinja, novih ukrepov ne bodo predlagali, saj da je treba počakati, da zadnji ukrepi pokažejo učinek. "Potrebno pa je dosledno spremljanje upoštevanja ukrepa," je opozorila. Ukrepe je smiselno imeti v veljavi dve inkubacijski dobi, torej 28 dni, da pokažejo učinek. "Zatem bi jih želeli čim prej spet sprostiti in po potrebi nato ponovno aktivirati, če bi bilo potrebno," je pojasnila. Ukrepi bodo stopali v veljavo in bili ukinjeni dokler bo trajala epidemija oziroma do bolj optimističnega zaključka, je še dejala Beovićeva.

miroslav petrovec
Bobo
Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo ljubljanske medicinske fakultete Miroslav Petrovec.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec pravi, da povsod primanjkuje reagentov in drugega materiala, ne glede na to, kako razvita je država. Spomladi so opravili do 1300 testov na dan, zdaj tudi po več kot 7000. Laboratoriji delajo vse, kar je mogoče," doda. So pa analizirali, koga se pri nas pošilja na testiranje in iz bolnišnic in domov za starejše je bila napotena le okoli četrtina ljudi. Petrovec doda, da je mogoče velik del testiranj, ki jih zdaj opravljajo laboratoriji, nadomestiti z antigenskimi testi. To bo tudi zdravstvenim domovom omogočilo testiranje na točki vstopa, s tem se bo razbremenilo laboratorije, ki so zdaj edini lahko opravljali teste. Petrovec meni, da bo na ta način mogoče število testiranj še povečati.

tiskovna-konferenca bojana-beovič miroslav-petrovec jelko-kacin koronavirus