vestnik

Kacin: Porast novih okužb v Radencih, Gornji Radgoni in Beltincih

Vestnik, 6. 11. 2020
rtv
jelko kacin
Aktualno

Na dopoldanski tiskovni konferenci za medije so aktualno stanje v Sloveniji glede koronavirusne bolezni 19 predstavili strokovna direktorica splošne bolnišnice Slovenj Gradec Jana Makuc, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, psihologinja Andreja Poljanec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Jelko Kacin je uvodoma obsodil nasilje na včerajšnjih protestih. "Nasilje ni sprejemljivo, sploh pa ne v tem času, ko so epidemiološke razmere tako resne," je dejal. Nadaljeval je o včerajšnjih številkah, ki kažejo, da se razmere stabilizirajo.

Nanizal je tudi številke novih okužb po regijah. V pomurski regiji je izpostavil Radence, kjer so včeraj zabeležili 22 novih okužb, v Gornji Radgoni 16, v Beltincih 13. Žarišče pa nastaja v Rogašovcih, kjer so pred dnevi odkrili 27 novih okužb.

Ob tem je Kacin še dejal, da epidemiološki podatki kažejo, da smo državljanke in državljani ukrepe sprejeli.

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Jana Makuc je pojasnila, da v njihovi bolnišnici zaradi covida-19 manjka kar 18 odstotkov zaposlenih, aktivno okužbo preboleva 69 delavcev, 11 pa jih je v karanteni. Ob tem priznava, da je izpad kadra težava, a so vsi pripravljeni pomagati sodelavcem. Najmlajši bolnik, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, je star 25 let, najstarejši pa 100 let. Zdravijo pa tudi pet otrok, starih od nekaj mesecev do 17 let.

miroslav petrovec
Bobo
Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo ljubljanske medicinske fakultete Miroslav Petrovec.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je dejal, da v drugem valu, v primerjavi s prvim, testirajo petkrat več ljudi. Več čas se tudi trudijo, da bi z izboljšavami, nakupi opreme in reagentov kapacitete še povečali. "To predstavlja ekstremni napor za vse, ki delajo v laboratorijih. 99,1 odstotka vseh vzorcev smo na inštitutu obdelali v 24 urah, 70 odstotkov pa znotraj 12 ur," je dodal. V nadaljevanju je opozoril, da moramo pri uvajanju antigenskih testov biti previdni, saj so lahko vprašljive kakovosti, njihova uporaba pa ni priporočljiva v primerih asimptomskih bolnikov. "S hitrimi testi ne moremo rešiti epidemije in nadomestiti ukrepov, ki smo jih dolžni spoštovati. Nošenje mask, distanca in skrbna higiena rok," je še dodal. So pa temeljni PCR testi po njegovih besedah še vedno najboljša možna metoda, ki bi jo morali priporočati na vseh kritičnih točkah, kot so domovi za ostarele in bolnišnice.

Hvaležnost je ključ do pozitivnih občutkov

V nadaljevanju je psihologinja Andreja Poljanec izpostavila, da stanje v državi marsikoga spravlja v veliko stisko. Eni so preplašeni, drugi jezni, a vsi želimo, da bi se vse skupaj čim prej končalo. Hvaležnost je izpostavila kot ključ do pozitivnih občutkov, najdemo jo lahko v vsakdanjih stvareh, kuhanju nove jedi, hišnemu ljubljenčku, v prijetni jeseni.

tiskovna-konferenca jelko-kacin miroslav-petrovec jana-makuc
Kaj zdaj berejo drugi