vestnik

Spremembe na področju družinske politike, s 1. januarjem višji nekateri dodatki in prejemki

Vestnik, 23. 12. 2020
STA
Minister Cigler je predstastavil sistemske ukrepe v 2021.
Aktualno

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na popoldanski novinarski konferenci predstavil nove ukrepe na področju družinske politike. Dotaknil se je tudi cepljenja, ki naj bi se v domovih za starejše začelo v nedeljo.

Jelko Kacin je uvodoma uvodoma povedal, da se seja vlade na Brdu pri Kranju še ni povsem zaključila. Množično testiranje, ki se je začelo včeraj, poteka tudi danes in zanimanje ljudi je veliko, je še povedal ter se zahvalil vsem, ki so se odločili za testiranje in vsem, ki ga izvajajo. Pozval je k spoštovanju ukrepov med čakanjem in spoštovanju navodil redarjev.

Pomurje na drugem mestu po 14-dnevni incidenci, 11 novih okužb v Senecura Radenci

Kacin je predstavil še današnje številke o okužbah in povedal, da smo po številu hospitaliziranih (1226 bolnikov) spet blizu meje, ko prehajamo iz črne v rdečo fazo. V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 88 stanovalcev in 25 zaposlenih, novih okuženih je bilo včeraj 94 stanovalcev in 26 zaposlenih, torej 120 novookuženih, skupaj s posebnimi zavodi pa 142. Največ novih okužb je bilo v domu Danice Vogrinec v Mariboru, enajst novih okužb so potrdili tudi v Senecura Radenci. Po 14-dnevni incidenci na 100 tisoč prebivalcev je Pomurje na drugem mestu med regijami.

Nestrpno čakamo na cepivo

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je delodajalce v zasebnem sektorju pozval, naj zmanjšajo število medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče. Zaposlenim naj v čim večjem številu, če je to le možno, uredijo opravljanje delo od doma oziroma na daljavo, kar je nujno za preprečevanje širjenja okužb. V nadaljevanju je dejal, da zadnji dnevi v DSO-jih kažejo na umirjanje razmer, kar je opomnik, da moramo v prazničnem času še bolj striktno izvajati vse preventivne ukrepe. "Vsi nestrpno čakamo na cepivo in cepljenje, ki naj bi se začelo v nedeljo," je še dejal. 

cepljenje cepivo covid koronavirus pf
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vsi domovi bodo v enem dnevu, torej v nedeljo, založeni s cepivom v količini, kot so sporočili, da je potreba. Več podatkov o tem cepljenju pa imata po njegovih besedah NIJZ in ministrstvo za zdravje. Ob tem je še poudaril, da bodo vsi domovi cepivo prejeli na isti dan. "Čisto prvi stanovalec, ki bo cepljen, še ni znan, vas bomo pa o tem pravočasno obvestili," je še delaj.  Kacin je tukaj pripomnil, da bo odmerkov cepiva v prvi fazi dovolj, da cepijo vse stanovalce domov starejših, ki covida-19 še niso preboleli.

Novi ukrepi v 2020

V nadaljevanju se je dotaknil družinske politike, ki po njegovih besedah v času pandemije ne sme biti zapostavljena. Tako s 1. januarjem 2021 v veljavo zato stopajo nekateri sistemski ukrepi, in sicer dvig starševskega dodatka iz 258 na 402 evra, pomoč ob rojstvu otroka v višini 350 evrov in dvig najnižjega starševskega nadomestila na 402 evra.

Preberite še:

Višje kazni za uporabo telefona med vožnjo, nižje za prekoračitev hitrosti

tiskovna-konferenca jelko-kacin janez-cigler-kralj jernej-vrtovec robert-mastenm