vestnik

(NOVINARSKA KONFENCA) Četrti val je tu, prihaja tretji odmerek cepiva

A.G., 20. 8. 2021
STA
Janez Poklukar
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 minister za zdravje Janez Poklukar in državni sekretar v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na tiskovni konferenci dejal, da so spremenili nacionalno strategijo. Vnesli so tretji odmerek, ki je namenjen imunsko oslabljenim osebam, ki skupaj z osebnim zdravnikom podajo odločitev za požitveni odmerek.

Razprave, kdaj pričeti s poživitvenim odmerkom, še sledijo. 

Cepljenje s 3. odmerkom bo sledila najbolj ranljivim skupinam - starostnikom v domovih, zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu, šolstvu in vsem starejšim od 60 let. 

"Stanje v bolnišnicah se slabša. Zaradi naraščajoče epidemije se bosta odprla dva nova covid oddelka - v celjski bolnišnici in na Golniku." V petih domovih za starejše beležijo okužbe, a v nobenih težjega poteka bolezni. "Domovi zgled dobre prakse, kako se omejuje epidemija. Tam smo jo najprej ustavili z zadostnim cepljenjem in tam ni hujšega poteka bolezni, čeprav se vmes pojavljajo okužbe," je dejal Poklukar in dodal še, da je četrti val epidemije novega koronavirusa tu. 

Podatke o številu okuženih najdete na tej povezavi

Jesen bo spet težka, psihološki pritisk se že čuti 

Kot je dejal Poklukar, bo v jeseni vsak prebivalec prišel v stik z virusom. Cepljeni in prebolevniki imajo razvita protitelesa, zato bo potek blag ali brez simptomov.

»Jesen bo najbolj naporen del epidemije, tako z vidika duševnega zdravja kot psihičnih obremenitev. Ker se iz vala v val le stopnjujeta. Kot družba ne smemo dopustit, da nas epidemija začne deliti. Delitve nas oddaljujejo od zmage nad virusom. Samo skupaj s sodelovanjem, sklepanjem kompromisov in spoštovanjem bomo lahko spet sproščeno zadihali,« je dejal Poklukar in necepljene ponovno pozval, naj se cepijo in tako pomagajo zajeziti epidemijo.

janez-poklukar damir-orehovec minister-za-zdravje državni-sekretar-v-ministrstvu-za-izobraževanje ministrstvo-za-izobraževanje,-znanost-in-šport šolsko-ministrstvo zdravstveno-ministrstvo šolstvo korona začetek-šolskega-leta