vestnik

Epidemiologinja: Slovenija med zaskrbljujočimi državami v Evropi

Vestnik, 27. 9. 2021
sta
Irena Grmek Košnik: "Evropa se sooča s počasnim padcem stopnje okužb."
Aktualno

Na tiskovni konferenci je sodelovala epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju Irena Grmek Košnik in vladna govorka Maja Bratuša.

Maja Bratuša, vladna govorka, je dejala, da se število zasedenih postelj v naših bolnišnicah še vedno povečuje, razmere v bolnišnicah pa so podobne tistim, "ki smo jih nazadnje imeli sredi meseca maja. 14. maja je bilo namreč na navadnih oddelkih zasedenih 318 postelj, kar je toliko kot danes". Dodala je, da so se razmere po 14. maju nato pričele hitreje izboljševati, "česar pa v trenutnih razmerah in glede na aktualne projekcije žal še ne moremo pričakovati".

Po vladnih podatkih je najmlajši bolnik, ki je zaradi covida-19 v bolnišnici, star 18 let. Najmlajši na intenzivni negi pa 27 let. Pretekli konec tedna je bilo zaradi covida-19 hospitaliziranih 81 bolnikov, bolnišnice pa je zapustilo 27 bolnikov. V nedeljo je umrlo šest bolnikov s covidom-19.

Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju, je uvodoma povedala, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) do 24. 9. 2021 poročala o 230 milijonih potrjenih primerov okužb ter 4,7 milijonih smrti. "Po predvidevanjih strokovnjakov je smrti dva- do trikrat več, kot je poročano," je dejala. Po njenih besedah je epidemija po kontinentih do 24. septembra 2021 dosegla ogromne razsežnosti. V ZDA so zabeležili 89 milijonov okužb, v Evropi 69 milijonov, v Jugovzhodni Aziji 43 milijonov, na Bližnjem vzhodu skoraj 15,6 milijonov, v Zahodnem Pacifiku osem milijonov, v Afriki šest milijonov.

Slovenija zaskrbljujoča

"Evropa se sooča s počasnim padcem stopnje okužb. Ti trendi se bodo nadaljevali v prihodnjih treh tednih. Stanje je nizko zaskrbljujoče za celo Evropo, a izstopata dve državi, ki sta zelo zaskrbljujoči. Med njima je žal tudi Slovenija," je opozorila Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju. Najbolj kritično stanje je v Litvi, sledi Slovenija. "Če si ogledamo 14 dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Evropi v obdobju 36. in 37. tedna letos in potem teden kasneje vidimo, da je Evropa rdeča. Slovenija je na zemljevidu temno rdeča," je pojasnila epidemiologinja.

cepljenje
Rok Horvat
Ključno je cepljenje.

Kaj nas čaka?

"Pandemije se vedno končajo. Covid-19 bo verjetno postala sezonska bolezen tako, kot je gripa. če ne bo izrednih sprememb, bomo kmalu iz te pandemije. Moramo pa v tej zadnji fazi še naprej temeljito upoštevati ukrepe in se cepiti," je še ocenila Grmek Košnikova. 

koronavirus tiskovna-konferenca aktualno