vestnik

Slovenija iz previdnosti začasno ustavila cepljenje s cepivom AstraZeneca

Vestnik, 15. 3. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Minister za zdravje Janez Poklukar je v ponedeljek pozno popoldan stopil pred kamere in spregovoril o stanju epidemije bolezni covid-19.

Slovenija se je odločila za začasno prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, je sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dejal, so zaradi številnih dvomov v omenjeno cepivo strokovno skupino prosili, naj znova pretrese podrobnosti. Skupina je sicer ugotovila, da ni strokovnih zadržkov glede nadaljevanja cepljenja. "Kljub temu iz previdnosti predlagam, da začasno zaustavimo cepljenje z AstroZeneco. Vsaj do dokončne odločitve Evropske agencije za zdravila (Ema)," je dejal Poklukar.

To pomeni, da bodo vsi, ki bi bili cepljeni jutri, prestavljeni na čas po odločitvi Eme oziroma bodo cepljeni, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom. "Jutri bo cepljenje z ostalimi cepivi potekalo po strategiji, ki smo jo sprejeli. Danes smo prejeli tudi pozitivno mnenje o dodatnem število odmerkov cepiva Pfizer v prihodnjih dneh," je dejal včeraj. 

Janez Poklukar, Aleš Rozman
Bobo
Janez Poklukar o epidemiji covid-19. Fotografija je simbolična.

Za začasno prekinitev cepljenja s tem cepivom se je v dobrem tednu dni odločilo več evropskih držav, med drugim Danska, Islandija, Bolgarija, Irska,  Norveška, Italija, Nemčija, Nizozemska in Francija. Razlog za začasno zaustavitev cepljenja so ugibanja o morebitnem nastanku krvnih strdkov kot posledici cepljenja z AstroZeneco.

janez-poklukar tiskovna-konferenca covid-19 ministrstvo-za-zdravje