vestnik

Janša predstavil vladni načrt: Pred razglasitvijo epidemije še ukrepi zadnjega paketa oranžne faze

Vestnik, 6. 10. 2020
Zajem zaslonske slike
Janez Janša
Aktualno

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci predstavil načrt sprejemanja ukrepov v drugem valu širjenja novega koronavirusa, saj se okužbe hitro širijo.

Kot je uvodoma povedal premier Janša, smo sredi drugega vala, zato so ukrepi namenjeni zajezitvi tega vala in preprečitvi posledic v primeru tretjega vala v času hladnega obdobja. "Iz epidemije spomladi smo se naučili veliko, covid ni več takšna neznanka, kar nam skupaj z dejstvom, da v tem času razpolagamo s solidnimi zalogami zaščitne opreme in z dejstvom, da tudi širša okolica deluje boljše, omogoča sprejetje teh ukrepov." 

V načrtu sprejetja ukrepov so zato tri faze, in sicer zelena, oranžna in rdeča. Zeleno fazo smo imeli v Sloveniji v poletnih mesecih, za to fazo pa veljajo splošni higienski ukrepi. "Zelena faza je bila takrat, ko smo obladovali epidemijo, to je bilo od maja do začetka jeseni, z uvozom okužb pa smo to situacijo poslabšali in smo morali začeti sprejemati ukrepe, ki spadajo v oranžno fazo, v kateri smo trenutno." 

matej tonin, janez janša
Bobo
Predsednik vlade Janez Janša.

Parametri, ki določajo že sprejeta oziroma načrtovana ravnanja in so ključni za sprejemanje ukrepov posamezne faze, so število covid pozitivnih prebivalcev na 100 tisoč prebivalcev v zadnjem slotu štirinajst dni, osrednji parameter je kapaciteta zdravstvenega sistema, kjer je ključni kazalec število postelj ter število zdravniških ekip, ki so na voljo, tretji parameter pa so kapacitete zdravstvenega sistema za oskrbo bolnikov, ki potrebujejo umetna pljuča oziroma število razpoložljivih ventilatorjev. "V primerjavi s spomladjo je Slovenija podvojila kapacitete za obravnavo covid bolnikov, ko gre za število razpoložljivih postelj, kar je dober podatek, to pa smo dosegli z reorganizacijo, rezervami in bolj smiselnim pristopom," je pojasnil premier, ki je dodal, da je vrag odnesel šalo.

Ukrepi iz 2. paketa oranžne faze tako postajajo dejstvo, vlada jih bo predvidoma sprejela že v četrtek, v kolikor bi se razmere slabšale, pa bi prestopili v 3. paket oranžne faze, in sicer predvidoma v roku desetih do štirinajstih dni. 

Med ključnimi ukrepi 2. paketa oranžne faze, ki bodo v prihodnjih dneh stopili v veljavo, so strežba samo sedečim za mizami, pri čemer morajo biti mize postavljene bolj na redko kot doslej, zbiranje ljudi tako na javnih krajih kot v zasebnem življenju je omejeno na 10, z izjemo nekaterih kulturnih in športnih prireditev ob upoštevanju ukrepov ter verskih obredov in porok, omejuje se število oseb v zaprtih javnih prostorih, kot so trgovine, banke, pošte, uradi, in sicer glede na velikost prostora. Med ukrepi je tudi omejitev zakusk na prireditvah, obvezna uporaba razkuževalnih sredstev v večstanovanjskih stavbah in poslovnih stavbah ter prepoved obiskov v domovih za ostarele in v bolnišnicah. Vsi ti ukrepi bodo torej v veljavo stopili že ta teden. 

V kolikor ukrepi ne bodo učinkoviti, bo stopil v veljavo 3. paket oranžne faze, ta zajema sedem ukrepov, med drugim tudi zaporo oziroma karanteno posameznih občin in regij, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje ftnes centrov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na največ 1 stranko na prostor, prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah in regijah ter zaprtje ne nujne zdravstvene in zobozdravstvne dejavnosti. 

ukrepi, oranžna faza, rdeča faza, vladni načrt
Vlada RS
Ti ukrepi nas čakajo ob dosegu posameznih ključnih kazalnikov, in sicer število okuženih na tisoč prebivalcev, število hospitaliziranih in število pacientov na intenzivnih negah. Foto Vlada RS

3. paket oranžne faze je zadnji pred razglasitvijo epidemije. To bi razglasili v primeru, če bi bilo polnih več kot 250 postelj z bolniki, ki se zdravijo za covidom in več kot 50 polnih postelj na oddelkih intenzivne nege. "Če bi število okuženih preseglo 140 na 100 tisoč prebivalcev, bi v štirinajstih dneh morali razglasiti epidemijo in sprejeti ukrepe, ki smo jih spomladi. Mednje spada tudi ukrep omejitve gibanja v nočnem času, kar pa ni policijska ura," je še zatrdil Janša. Dodal je, da bomo morali v primeru, da bomo imeli več kot 360 postelj z okuženimi bolniki s covidom, preiti v fazo izrednega zdravstvenga stanja. 

Premier je še dodal, da so ukrepi pravno utemeljeni na zakonu o nalezljivih boleznih. Izpostavil je tudi, da so napovedi glede cepiva manj optimistične, zato trdnega zagotovila, kdaj bo, ni. "Zagotovo je, da do konca tega leta realno gledano učinkovitega cepiva ne bo, zato se bo treba organizirati za hladno fazo koronavirusa." 

novinarska-konferenca ukrepi janez-janša