vestnik

Zapirajo se trgovski centri, frizerski saloni, vrtci, omejuje se javni promet

Vestnik, 22. 10. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Premier Janša je v četrtek pojasnil, da so vse regije na rdečem seznamu, predstavil je tudi ukrepe, ki bodo v večini primerov stopili v veljavo v soboto in bodo veljali en teden. Zaenkrat ukrepa o omejitvi gibanja med občinami vlada ni sprejela.

Najnovejši podatki NIJZ kažejo, da nobena regija ni več oranžna, tudi obalno-kraška regija je postala rdeča, je uvodoma dejal Kacin. Pojasnil je tudi, da je v domovih za starejše, kjer so žarišča z okužbami, skupno okuženih 445 stanovalcev in 181 zaposlenih . Dodal je, da je zaradi covida-19 v sredo umrlo devet oseb, to so novi posodobljeni podatki, ki jih je vlada dobila po dopoldanski seji, je še povedal Kacin. 

Premier Janša je podal splošno oceno stanja, po tem ko so sprejeli dodatne ukrepe za zajezitev koronavirusa. "Naša ocena je, da zmoremo, ker virus zdaj že obravnavamo takega, kot je, se pravi kot nevarnost, ki je simetrična, ki ne izbira. Kot je bilo delno napovedano v začetku tedna, številke rastejo in bodo še nekaj časa, zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj govoriti, ali so splošni ukrepi kot je nošenje mask ali omejitev gibanja ponoči v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja. V vsakem primeru je treba sprejeti dodatne ukrepe, pred nami je naslednji teden, ki bo teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami."

Posnetek zaslona (26)
STA
Janez Janša

Ukrepi, ki so bili predvideni v načrtu, sprejetem v začetku meseca in bodo vstopili v veljavo v soboto, ko bodo natančno obdelani v odlokih jutri, so zaprtje gostinskih lokalov, razen dostava hrane, zaprtje hotelskih kapacitet z delnimi izjemami za poslovne delegacije, zaprtje trgovskih centrov, izjema bodo živilske trgovine, trgovine s hrano za živali in trgovine z gradbenim materialom. Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo in ne morejo zagotoviti varstva. Na tem mestu je premier pozval vzgojiteljice, da nosijo maske, hkrati je pozval župane, da v posameznih občinah organizirajo varstvo otrok tam, kjer starši to ne morejo zagotoviti. "Apel tudi županom, da samoiniciativno v okviru svojih pristojnosti sprejemajo tiste ukrepe, za katere menijo, da so potrebni in da so v lokalnih okoljih targetirani. Zaprti bodo dijaški in študentski domovi razen izjem in javni potniški promet bo prešel na načrt B, ki je predviden za primer, ko ni šol. To pomeni, da je na razpolago tretjina kapacitete," je dodal.

trgovina, voziček, potrošnik, nakupovanje
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Pozval je tudi vse gospodarstvenike, da se tam, kjer bo proizvodnja tekla naprej, organizirajo tako, da tam, kjer je to možno, delo poteka od doma, kjer to ni možno, pa da striktno upoštevajo vse ukrepe za preprečevanje koronavirusa.

"Nismo sprejeli dokončne odločitev glede omejitve gibanja na občine. V zvezi z aktiviranjem tega ukrepa bomo odločali v naslednjih dneh, ko bomo videli, ali je ukrep glede na številke nujen." 

Pojasnil je tudi, da vlada preverja možnosti masovnega testiranja za rizične skupine, v naslednjih dneh pa tudi za vse prebivalce. Te možnosti bodo preučili. V zvezi s testiranjem je problem čakalna doba, ki mora biti krajša, da bodo prioritetno prihajali na vrsto tisti, ki imajo simptome in potrebujejo zdravstveno oskrbo iz drugih zdravstvenih razlogov, je še dodal.

Ukrepi bodo začeli v večini primerov veljati v soboto, sprejeti pa bodo za teden dni. Prihodnji četrtek ali petek bo vlada naredila oceno in se odločila, ali jih bodo podaljšali ali jih bodo preklicali ali jih pa bodo omilili. Dodal je, da naslednji teden ne bodo delovali niti frizerski in kozmetični saloni, ter da se cvetličarska dejavnost v omejenem obsegu lahko izvaja. Dodal je še, da se pripravljajo tudi smernice za šesti protikoronski paket. 

novinarska-konferenca aktualno-dogajanje koronavirus