vestnik

Vrtci in študentski domovi se v trenutni situaciji ne plačujejo

Vestnik, 24. 11. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na ponedeljkovi konferenci sta aktualno stanje glede covid-19 predstavila minister za finance Andrej Šircelj ter vladni govorec Jelko Kacin.

Andrej Šircelj je predstavil trenuten razvoj šestega protikoronskega paketa (PKP6). Na današnji razpravi o PKP 6 so bili sprejeti ukrepi za pomoč gospodarstvu. "Podaljšuje se nadomestilo plačil za čakanje na delo, vendar bodo lahko podjetja po novem dobila 100-odstotno nadomestilo za čakanje na delo. To dobijo v primeru, da je skupni znesek omejen na 800 tisoč evrov. Podjetja se bodo glede tega odločila na podlagi izračuna." Podjetja, ki so torej od države dobila več kot 800 tisoč evrov pomoči, ne morejo dobiti 100-odstotnega nadomestila za delavce na čakanju, ta torej ostaja 80-odstoten. 

Poleg podaljšanja nadomestila plačil za čakanje na delo je bila danes spremenjen tudi tista rešitev v zakonu, ki določa povrnitev fiksnih stroškov.  Znižano je bilo merilo, kar pomeni, da bodo podjetja, ki so izgubila najmanj 30 odstotkov prihodkov v letu 2020 v primerjavi z letom 2019, dobila nadomestilo za plačilo fiksnih stroškov. Država bo iz proračuna plačala fiksne stroške na podlagi formule, ki je določena v zakonu in na eni strani upošteva število zaposlenih v podjetjih in na drugi strani višino upada dohodka. Plačila fiksnih stroškov od oktobra do decembra bodo izplačana 20. januarja prihodnje leto. 

andrej sircelj-sta
STA
Minister Andrej Šircelj

Vlada je predlagala še druge ukrepe, in sicer je predlagala, da se nadaljuje moratorij z odplačilom kreditov, in sicer do 31. 1. 2021, podjetjem ne bo treba plačati kreditov oz. anuiteto teh kreditov. Po tem datumu je dana možnost, da vlada to podaljša za šest mesecev, je še dodal minister Šircelj. 

Sprejete so bile tudi določene rešitve na gospodarskem, izobraževalnem in socialnem področju. Nanašajo se na to, da se vrtci v sedanji situaciji ne plačujejo, ker otroci tam ne bivajo, prav tako ne nastanitve v študentskih domov. Vlada bo za izobraževanje zagotovila tudi sredstva za telekomunikacijsko opremo. Vlada bo financirala tudi zaščitno opremo za športnike, predvsem tiste, ki imajo uspehe na mednarodnem področju, plačala pa bo malico za vse otroke, ki so do 3. dohodninskega razreda, je še povedal Šircelj. 

tiskovna-konferenca aktualno-dogajanje andrej-šircelj jelko-kacin
Kaj zdaj berejo drugi