vestnik

Cepivo, ki smo ga dobili, je varno in učinkovito. Do konca leta bomo prejeli še 16.575 odmerkov

Vestnik, 26. 12. 2020
Bobo
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta poleg vladnega govorca Jelka Kacina sodelovala še državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne in predstojnik Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel.

Gre za prelomen trenutek v boju proti pandemiji, je o prihodu cepiva povedala Magajnejeva. "Cepivo pomeni pomemben del, ampak še bolj pomembno je cepljenje. To cepljenje bo pomagalo pri tem, da se bodo počasi začela obnavljati področja življenja, ki so se spremenila. V tem trenutku smo šele pri začetku konca. Luč na koncu tunela naj nam pomaga, da bomo skupaj zdržali te ukrepe, ki jih moramo."

Slovenija je dobila 9750 odmerkov cepiva, ki bodo jutri razpeljani do zdravstvenih domov. Tam bodo poskrbeli za cepljenje v domovih starejših občanov. Poleg stanovalcev v domovih bodo cepljeni tudi zdravstveni in drugi delavci v domovih, ki delajo neposredno z najbolj ranljivo populacijo in nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah. "V naslednjem tednu bomo prejeli še nekaj cepiva, tako da bo do konca letošnjega leta skupno prispelo 16.575 odmerkov oziroma bo cepljenih toliko oseb. Enaka količina odmerkov se pričakuje vsak teden v naslednjem letu," je še dodala Magajnejeva. Po treh tednih je potrebno cepiti še z drugim odmerkom cepiva, da se zagotovi čim večja zaščita vseh teh, ki so cepljeni. 

mario-fafangel, marija-magajne
Posnetek zaslona
Marija Magajne

Kako se bodo upoštevale prijave za cepljenje? 

Pri cepljenju bo veljal vrstni red prednostnih skupin za cepljenje, to je poglavitno. Takoj za stanovalci v domovih starejših občanov bodo cepljeni tam zaposleni in zdravstveni delavci ter sodelavci. Nato sledijo bolniki in starejše osebe, ki živijo izven institucij, kritična infrastruktura, potem pa splošna populacija. Predvsem za splošno populacijo bo potem upoštevana prijava. Prednostno bodo cepili izbrani osebni zdravniki, organizirane bodo tudi posebne enote za cepljenje, če bo cepiva zadosti. 

mario-fafangel, marija-magajne
Posnetek zaslona
Mario Fafangel

Mario Fafangel je pritrdil besedam državne sekretarke. Povedal je, da je cepljenje res začetek zadnjega poglavja covid-19. "Danes je prišlo darilo. Imamo varno in učinkovito cepivo, pri katerem se ni nič rezalo ovinke, da bi prišlo prej. Zgodba se je začela 2003, ko je prišel prvi sars-cov-1 ven. Izzivov pri razvoju cepiva je bilo nešteto, vendar je znanost zmagala," je še dodal. 

V svetu so že cepili približno 3,5 milijona oseb. Dobre novice niso končane, ker to ni edino cepivo, ki ga bomo imeli. Odmerkov bo več, na voljo bo več različnih cepiv, vendar bo potrebno cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva. Cepljenje pa se bo poznalo najprej tam, kjer je najhujše, to je pri številu smrti. "Imunost bo nastopila v sedmih dneh po drugem odmerku cepiva, vsekakor pa je zaščita dobra že po prvem odmerku. Vseeno je treba še naprej upoštevati predpisane ukrepe in biti previden." 

aktualne-informacije tiskovna-konferenca