vestnik

To je bil festival Mikk22

Tomo Köleš, 22. 9. 2018
Aktualno

Mladinski informativni in kulturni klub (MIKK) Murska Sobota je tudi letos pripravil tradicionalni septembrski festival. Tokrat je bil to tridnevni festival MIKK22 ob 22- letnici kluba. Poglejte si številne utrinke!

Pred osrednjim dogajanjem so v Mikkovi galeriji Odprto obrobje že v četrtek zvečer odprli razstavo plakatov vseh dozdajšnjih Metal klavnic. Doslej se je namreč v Mikku zvrstilo 49 Metal klavnic, v petek zvečer pa je bila v sklopu festivala v klubskem prostoru že jubilejna, 50. Metal klavnica, na kateri so nastopile metalske zasedbe Arch Of Hell (Češka), Dekadent (Slovenija), Darkfall (Avstrija) in Cytotoxin (Nemčija). Prva Metal klavnica je bila leta 2003 v prostorih Mikka v Ulici Štefana Kovača. Leta 2006 je Mikk dobil nove prostore v gradu, ob selitvi pa se je prvih nekaj plakatov Metal klavnice žal izgubilo. A zgodba se je v novem Mikku nadaljevala z 11. zaporedno Metal klavnico. Zgodba metalske glasbe v Mikku tako gre naprej, vsi ljubitelji metala in organizatorji Metal klavnice pa so ponosni, da je v Pomurju ta zvrst zastopana v tolikšni meri.
Drugi dan festivala, v soboto, je na grajskem dvorišču dopoldne potekal MIKK Art Market, kjer so imeli umetniki možnost prodaje unikatnih umetniških izdelkov. Obiskovalci so lahko kupili tudi glasbene plošče, cedeje ter majice raznih bendov in glasbenih založb. Še posebej zanimivi so bili izdelki iz prve srednjeveške mizarske delavnice v Sloveniji Yggdrasil craft iz Kruplivnika, kjer z uporabo starih znanj, ljubezni in malo čarovnije v domove prinesejo del narave iz srca Goričkega. Ob 18. uri je na grajskem dvorišču nastopila tolkalska sekcija skupine Djembabe iz Maribora, v glavnem večernem delu festivala pa so v klubskem prostoru koncertirale zasedbe 7AM (Slovenija), Dogs in Kavala (Srbija) in Demolition Group (Slovenija). Zadnja je ljubiteljem glasbe že dobro znana, od preostalih pa je bila najbolj zanimiva skupina Dogs in Kavala. Gre za hiter in mlad trio iz Beograda, ki igra garažno psihedelijo in je nastal aprila 2016. Fantje iz različnih krajev z območja nekdanje Jugoslavije so se odločili, da bodo skupaj igrali, medtem ko so zatopljeni v beograjski vsakdan. Hipnotizirani udarci bobna, hiter bas ter reverb učinki kitar so njihova glavna značilnost.
V petek in soboto je bilo na grajskem dvorišču poskrbljeno za kulinarično razvajanje, ob katerem se je predvajala glasba po izboru Mikkove ekipe. Tudi za letošnji festival je pivovarna Bevog poskrbela, da se je pilo posebej za to priložnost zvarjeno craft pivo, ki so ga poimenovali MIKK Frik.