vestnik

To je spomenik, ki bo postavljen v Beltincih ob stoti obletnici priključitve

Ines Baler, 7. 8. 2019
Arhiv Občine
Spomenik bo stal med gradom, cerkvijo in občino, tremi osrednjimi objekti v kraju.
Aktualno

V okviru praznovanja stote obletnice priključitve Prekmurja matični domovini bodo v Beltincih na kraju, kjer se je na zborovanju 17. avgusta 1919 zbralo več kot 20 tisoč ljudi, postavili spomenik.

Sestavljen bo iz 27 stebrov, kar ponazarja število pomurskih občin, ki so povezane v enotno sporočilo. »Stebri bodo simbolizirali pokončnost, našo vitalnost, vstajo oziroma zahtevanje svojega prav. Na njih bodo bronaste skulpture treh tistega časa največkrat omenjenih narodnih buditeljev, Matije Slaviča, Jožefa Klekla starejšega in Ivana Jeriča,« je pojasnil beltinski župan Marko Virag. Skulptura bo trikotne zasnove, združevala pa bo tri osrednje objekte, grad, cerkev in občino. Podobe ustvarja akademski kipar Mirko Bratuša, celotna zasnova spomenika pa je nastala v sodelovanju s podjetjem Plan B. Postavitev stebrov iz žganega inoksa se bo po napovedih Viraga začela naslednji teden, za to pa so pripravljeni že tudi ustrezni komunalni vodi.

Slavnostna govornikaPahor in Šarec

Slovesno dogajanje v Beltincih se bo začelo s proslavo ob občinskem prazniku 16. avgusta, ta dan bodo odkrili tudi spomenik. »Slavnostni govornik na naši proslavi bo predsednik države Borut Pahor, po njej bova odkrila spomenik,« pojasnjuje Virag. V soboto, 17. avgusta, pa bo ob 17. uri sveta maša, ki bo predvidoma trajala do 19. ure. Državna proslava ob stoti obletnici priključitve Prekmurja matični državi se bo začela ob 20.30, slavnostni govornik bo premier Marjan Šarec. Prireditev bo na prostem, na dvorišču beltinskega gradu, v vsakem vremenu, postavljeni bodo tudi trije šotori. »Vstop na prireditev je prost, bomo pa vsi podvrženi nekoliko bolj strogemu varnostnemu režimu kot v preteklosti, vsak bo moral namreč skozi detektor,« pojasnjuje Virag.


Aktivne priprave na praznovanje potekajo že najmanj dva ali tri mesece, beltinska občina pa je obveznosti bolj ali manj že izpolnila. »Grad in prizorišče sta ustrezno pripravljena, tudi Beltinci se ustrezno urejajo, kar pa se tiče logistike, smo v navezavi s policijo in službo državne varnosti že pripravili elaborat, saj na dan prireditve pričakujemo od pet do deset tisoč ljudi. Naj opozorim, da se bo treba pravočasno odpraviti na pot, da ne bo slabe volje že na začetku,« poudarja sogovornik. Središče kraja bo bolj ali manj zaprto za promet, vpadnice bodo namenjene parkiranju, do prizorišča pa bo redno vozilo šest do osem avtobusov. Po besedah Viraga so predvidena tri večja parkirišča, od koder bodo vozili avtobusi. Prvo bo v Lipovcih pri izvozu z avtoceste, poleg silosov in cestne baze, drugo med Lipo in Beltinci, tretje pa v središču Beltinec. Zadnje bo namenjeno predvsem za protokolarna vozila. Glavna, Panonska ulica v Beltincih bo zaprta za promet, kolesarski stezi proti Lipi in Odrancem pa bosta prav tako namenjeni parkiranju.



Po državni proslavi s kulturnim programom bo Občina Beltinci z društvi poskrbela tudi za pogostitev obiskovalcev s prekmursko kulinariko. »To bodo prekmurska gibanica, bratonski krapci in langaš, tri dobrote, ki so značilne za Prekmurje, še posebej pa za Beltince. Ponudili pa bomo tudi pijačo,« dodaja Virag. Po proslavi bo zbrane zabavala skupina Ethnotrip, od 23. ure pa bo ljudsko rajanje z Orleki, od takrat gostinska ponudba ne bo več brezplačna. Ob tem pa župan še zagotavlja, da bo okrog 20 odstotkov prihodkov šlo za dobrodelne namene.

Jože Gabor
Državna slovesnost bo ob beltinskem gradu. 
spomenik beltinci stota obletnica priključitve