vestnik

To podjetje iz Puconec je letošnja gazela podravsko-pomurske regije

Vestnik.si, 6. 10. 2022
Luka Cjuha za Dnevnik
Od leve proti desni: Aleš Golob, direktor podjetja Labelprofi, Simon Benko, direktor podjetja Benko-tehna Puconci, in Miki Marton, direktor podjetja Mobitex.
Aktualno

Družba Dnevnik je v sodelovanju z GZS Koroško gospodarsko zbornico v četrtek, 6. oktobra 2022, pripravila že peti regijski dogodek v ciklu šestih srečanj 22. generacije projekta Gazela. Priznanje podravsko-pomurska gazela 2022 je prejelo podjetje Benko-tehna Puconci, d. o. o.

Priznanje je na dogodku prevzel direktor Simon Benko iz podjetja Benko-tehna Puconci. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili podjetje Labelprofi, d. o. o., ki ga vodi direktor Aleš Golob, ter podjetje Mobitex, d. o. o., katerega direktor je Miki Marton.

Izjemnih 157.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega

Metodološka komisija je v obrazložitvi izbora prejemnika priznanja gazela podravsko-pomurske regije 2022 zapisala, da gazela Benko-tehna Puconci, ki se ukvarja s prodajo materialov gradbenim podjetjem in obrtnikom, šteje toliko let kot samostojna Slovenija. V tridesetih letih so zrasli v prepoznavnega ponudnika, ki svojo rast črpa iz jasno opredeljene ciljne skupine na eni strani in inovativnosti na drugi.

V zadnjih petih letih je podjetje kar 2,4-krat povečalo prihodke iz prodaje, na 7,28 milijona evrov v letu 2021. Ob tem je kolektiv 15 zaposlenih ustvaril neverjetnih 157.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, to je več kot dvakratnik povprečja v dejavnosti.

Priložnosti so prepoznali v majhnih kupcih

V Benko-tehni so izrazito osredotočeni na razumevanje potreb kupca. Ob vstopu v svet metalurgije je direktor z ekipo podrobno proučil stanje ponudbe in potreb v Evropi. Ugotovili so, da se le redki ponudniki ukvarjajo z manjšimi kupci. Tudi roki dobave so bili sorazmerno dolgi. Iz teh spoznanj so prepoznali priložnosti v poslanstvu: pomagamo majhnim.

S procesnimi inovacijami so bistveno skrajšali dobavne roke, potrebam kupca pa sledijo tudi z novimi storitvami. Investirali so v proizvodne hale, sodobne stroje ter avtomatsko regalno skladišče, saj mali obrtniki običajno nimajo potrebnih strojev za razne razreze, izseke in upogibe kovinskih materialov za takojšnjo vgradnjo.

Zaposleni so vpeti v soodločanje in s predlogi prispevajo k novim rešitvam. Zgleden odnos s sodelavci se kaže tudi v nadpovprečno visokih plačah. Kot družinsko podjetje so uspešno izvedli prenos vodenja z ustanovitelja na mlajšo generacijo. Družbo Benko-tehna Puconci z odlično bonitetno oceno A1 ++ je metodološka komisija izbrala za gazelo podravsko-pomurske regije 2022.

gazela-2022
Luka Cjuha za Dnevnik
Priznanje je prevzel direktor Simon Benko iz podjetja Benko-tehna Puconci.Labelprofi močan v grafiki in produkcijskem tisku

Osnovni gradnik poslovanja podjetja Labelprofi, ki se že od leta 1994 ukvarja z grafiko in produkcijskim tiskom, so danes digitalno potiskana fleksibilna embalaža in digitalno potiskane samolepilne etikete. S slednjimi so močno prisotni v Sloveniji, sicer pa se osredotočajo na avstrijski, nemški, švicarski in vse več tudi poljski trg. Da lahko tehnološko napredno podjetje, katerega komercialni direktor je Aleš Golob, uspešno dohaja veliko količino naročenih izdelkov, mu omogoča avtomatizacija.

Mobitex, specialist za zahtevne jeklene konstrukcije

Družinsko podjetje Mobitex, ki se sicer ukvarja s proizvodnjo širokega nabora izdelkov, je specializirano za izdelavo velikih in zahtevnih jeklenih konstrukcij. Sodobno opremljeno podjetje, ki ga vodi direktor Miki Marton, z nekaterimi kupci sodeluje tudi pri razvoju novih produktov. Preko posrednika več kot 90 % proizvedenega izvozijo v tujino – Avstrijo, Nemčijo, Švico in na Nizozemsko. Izdelavo sestavnih delov jim za svoje potrebe zaupa tudi podjetje Liebherr.

Priznanje je lani prejel specialist brezšivnih cevi MG Rohr

Priznanje Gazela podravsko-pomurske regije 2021 je prejelo podjetje MG Rohr, ki ga vodita direktorja in solastnika Matej Natlačen in Samo Jenič. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili podjetji Impedanca in Antela.

O projektu Gazela

Gazela je najstarejši, največji in v svojem jedru trajnostno zasnovan projekt promocije rasti. Takih je tudi 20 zlatih gazel – hitro rastočih podjetij, ki so brezčasni svetilniki optimizma. Letos Gazela obeležuje 22 let obstoja. Ambicija spodbujanja rasti za prihodnja desetletja zato ostaja, ne glede na številne spremembe, ki smo jim priča. Projekt najboljših med najhitreje rastočimi in bonitetno odličnimi slovenskimi podjetji je letos pripravljen v obliki 6 regionalnih in enega nacionalnega dogodka, kot priklon in poklon vsem podjetjem, ki so se v 21 letih uvrstila med trajnostno najhitrejše.