vestnik

To so deficitarni poklici, za katere se podeljujejo tudi štipendije

Vestnik.si, 5. 2. 2021
shutterstock
Med deficitarne poklice je uvrščen tudi mesar.
Aktualno

Objavljen je razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2021/2022.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene tistim dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Vlogo na razpis bodo lahko upravičenci oddali med 14. junijem in 24. septembrom 2021. Mesečna višina štipendije bo znašala 102,4 evra, vlagatelj pa mora tudi izpolnjevati pogoj, da je prvič vpisan v 1. letnik izobraževalnega programa, ki poučuje za deficitarne poklice. Na razpisu bo dodeljenih tisoč štipendij. 

V letošnji nabor deficitarnih poklicev so vključeni: kamnosek, mehatronik operater, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin - orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar, steklar, tehnik steklarstva. 

Pri dvojezičnih izobraževalnih programih (madžarski jezik) pa je nabor tak: mehatronik operater, strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik. 

deficitarni-poklici štipendije srednje-šole
Kaj zdaj berejo drugi