vestnik

To so letošnje nagrajene inovacije Pomurske gospodarske zbornice

Vestnik, 25. 11. 2021
Pomurska gospodarska zbornica
Podjetje Arcont je prejelo srebrno priznanje za obračalno pripravo za strehe.
Aktualno

Pomurska gospodarska zbornica je dvajseto leto zapored izvedla razpis za inovacije pomurske regije ter s priznanji nagradila dosežke pomurskih podjetij in inovatorjev na področju razvoja in raziskav. Na letošnji razpis je prispelo sedem vlog, ki jih je pregledala in ocenila strokovna komisija.

Priznanje Pomurske gospodarske zbornice (PGZ) je najvišje priznanje inovativnim dosežkom pomurskih podjetij in njihovih inovatorjev ter je promocija inovativnosti v Pomurju in širše. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Tjaša Zupančič Hartner, Saša Štraus in Danijel Copot, so podelili tri srebrna in štiri zlata priznanja. Prve tri zlate inovacije PGZ so bile poslane na nacionalni nivo, kjer so bile nagrajene z dvema zlatima priznanjema od skupno devetih in enim srebrnim priznanjem. 

Dobitnik priznanja Pomurskega društva za kakovost je podjetje Lek Veterina, ki je prejelo Zlati znak kakovosti 2021. 

Zlato priznanje je za inovacijo VetZeo, ki je s področja reje domačih živali in se nanaša na živinorejsko uporabno metodo in sestavo rudninske dopolnitve krmne mešanice s kombinacijo zeolitov, beta glukanov in botanično definiranih proizvodov, je prejelo podjetje Lek Veterina, med inovatorji pa so bili Elizabeta Škrget, Karmen Jerič, Tina Horvat, Danijela Ficko, Dejan Vrabelj, Jožica Hartman, Larisa Lara Kolarič, Stanislav Štotl, Valentin Ferenčak in Manuela Rudaš. 

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

pgz, inovacije
Pomurska gospodarska zbornica
Lek Veterina je prejela zlato priznanje PGZ za inovacijo VetZeo.

Drugo zlato priznanje je prejelo podjetje Radgonske gorice za peneče vino Untouched by light. Gre za prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi. Inovatorji iz podjetja, ki so inovacijo ustvarili, so Sandi Brumen, Andreja Novak in Klavdija Topolovec Špur. 

untouched-by-light, radgonske-gorice, dom-penine-gornja-radgona
Jelena Mihelčič
Untouched by light.

Tretje zlato priznanje je prejelo podjetje Castoola, med inovatorji podjetja pa je razvojna skupina Castoola. Podjetje je zlato priznanje prejelo za Castoola TV platformo, ki televizijskim operaterjem in televizijskim hišam omogoča ciljano televizijsko oglaševanje, kot ga poznamo v digitalnem svetu.

Castoola, mikro podjetje
Osebni arhiv
Castoola

Četrto zlato priznanje je prejelo podjetje Roto Eco za sod za deževnico iz BioPolyWooda EcoBarrel, ki je namenjen zbiranju deževnice na dvorišču ali vrtu, izdelan pa je iz okolju prijaznih materialov v kombinaciji z odpadnimi sekundarnimi surovinami, ki predstavljajo dodano vrednost izdelka. Inovatorji, ki so inovacijo izdelali, so Nuša Pavlinjek, Amadej Lipič, Miran Cvetko in Valentina Benkovič. 

pgz, inovacije
Pomurska gospodarska zbornica
Podjetje Roto Eco je prejelo zlato priznanje za sod EcoBarrel.

Srebrno priznanje je za inovacijo štiri- in večkratne zasteklitve Q-Air prejelo podjetje Reflex, med inovatorji pa so bili Aleš Kralj, Matjaž Žnidaršič in Miroslav Halilovič. 

Drugo srebrno priznanje je prejelo podjetje Codex z raziskovalno razvojno skupino Codex za kmetijski ležaj z integrirano prirobnico Codex AGRI HUB. 

pgz, inovacije
Pomurska gospodarska zbornica
Podjetje Codex je prejelo srebrno priznanje za kmetijski ležaj z integrirano prirobnico.

Tretje srebrno priznanje je prejelo podjetje Arcont za obračalno pripravo za strehe, med inovatorji pa sta Edvard Bokan in Denis Prkič. 

Enainštirideset zlatih regionalnih inovacij se je letos oktobra na nacionalnem nivoju potegovalo za najvišja priznanja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Od devetih nacionalnih priznanj GZS sta podjetji Radgonske gorice in Castoola prejeli zlato nacionalno priznanje za inovaciji, srebrno nacionalno priznanje pa je prejelo podjetje Lek Veterina za inovacijo VetZeo. 

Jelena Mihelčič
Untouched by Light.
pgz inovacije