vestnik

To so napotki za kurjenje kresov

Vestnik.si, 29. 4. 2023
Niko Časar
Kresovanje
Aktualno

Na predvečer praznika dela bodo po številnih krajih zagoreli kresovi. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je ob tem izdala nekaj napotkov, omejitev in prepovedi za organizatorje javnih prireditev s kresovanjem in vse, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove v naravnem okolju.

Kaj vse je treba upoštevati ob kurjenju kresov? 

Kot so zapisali, mora biti prostor okoli kurišča kresa očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kurišča. Če požarna straža ni zagotovoljena, mora biti kurišče obdano z negorljivimi materiali, na primer s peskom, kamni ali opeko, kres pa mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe. 

Prav tako se ne sme kresa prižigati ob vetrovnem vremeno, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti. Pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les, prepovedano pa je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke. 

kresovanje, moravske-toplice, prvi-maj
Niko Časar
Kresovanje

Po končanem kresovanju oziroma kurjenju kresa je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom, to je s peskom ali zemljo. 

V času javnih prireditev s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki jo lahko izvajajo le gasilci. Vse naštete ukrepe je priporočljivo upoštevati tudi, če se kres kuri izven naravnega okolja. 

Če pri kurjenju kresa pride do požara v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil pristojno gasilsko enoto. V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano. 

kresovanje prvi-maj praznik-dela kresovi
Kaj zdaj berejo drugi