vestnik

Sproščanje ukrepov pri bogoslužjih, verniki bodo morali še naprej upoštevati ta navodila

Vestnik, 2. 6. 2020
Nataša Juhnov
Spoved je od jutri dovoljena v spovednicah, obhajilo boste še naprej prejemali na roko.
Aktualno

Škofje so se odločili za dodatno sproščanje preventivnih ukrepov pri bogoslužjih, danes so ta nova navodila predstavili javnosti.

Slovenski škofje ordinariji so na seji Slovenske škofovske konference (SŠK) sprejeli nova navodila, po katerih se bodo obhajala bogoslužja v cerkvah. 

Maske niso več obvezne

Svetih maš se od srede naprej lahko udeležite brez zaščitne maske, prisostvujejo lahko le zdravi verniki, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Verniki si morajo pri vhodu tudi razkužiti roke in ohranjati medsebojno razdaljo 1,5 metra (to ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva), če to ni mogoče, je potrebno nositi zaščitno masko. »Otrokom in mladoletnikom pa uporaba mask ni obvezna, zanje veljajo enaka navodila kot v šolah,« so zapisali. Maske še naprej priporočajo tudi sodelavcem pri bogoslužju. Ob vstopu v cerkve ne sme biti blagoslovljene vode, iz SŠK pa duhovnikom še naprej svetujejo, da pokrižanje nadomestijo z obredom nedeljskega blagoslova vode in kropljenjem vernikov od oltarja. Rokovanje je še naprej prepovedano, obhajila pa bodo verniki prejemali le na roke. Po vsaki sveti maši je potrebno cerkev prezračiti. “Duhovniki naj prenehajo prenašati svete maše po spletu. V veljavi ostanejo prenosi svetih maš po televiziji in radiu, ki so namenjeni starejšim in bolnim,« še sporočajo iz SŠK.

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
Maske še naprej obvezne v cerkvah, kjer razdalja 1,5 metra ni možna.

Kako je s spovedjo, krstom, obhajilom …?

Spoved je od jutri dovoljena v spovednicah, če je tam nameščena ustrezna pregrada med duhovnikom in spovedancem. »Spovedanec si pred vstopom v spovednico mora razkužiti roke in vanjo vstopa z masko,« piše v navodilih. Spoved se lahko obhaja na prostem, v cerkvah, kapelah in veroučnih prostorih z medsebojno razdaljo 1, 5 metra. »Spovedovanje po telefonu in po spletu je izrecno prepovedano, saj ni zagotovljena tajnost,« še piše. Enaka navodila kot pri svetih mašah veljajo tudi za sklenitev zakonske zveze in svete krste. "Po presoji duhovnika in po posvetu s starši ustrezno pripravljenih otrok je mogoče podeliti zakrament prvega svetega obhajila. Za otroke, ki še niso pripravljeni, se obhajanje zakramenta prvega svetega obhajila preloži na jesenski čas oziroma kot določi župnik. Število prvoobhajancev je odvisno od velikosti cerkve in števila predvidenih vernikov, ki se bodo udeležili prvega svetega obhajila," so zapisali. 

cerkev, koronavirus
Nataša Juhnov
Blagoslovljena voda in rokovanje ostajata prepovedana.

Tudi birme so dovoljene z upoštevanjem navodil, kakor veljajo za sveto mašo. Kjer je potrebno, pa bodo nove termine birm posamezne škofije uskladile z župniki. "Birmanci se morajo vsaj trikrat neposredno srečati s katehetom ter opraviti devetdnevnico in srečanje z birmovalcem," še piše. So pa vsi obredi lahko na prostem, duhovniki pa morajo poskrbeti za razkužila.  Dovoljeni so tudi cerkveni pogrebi ob upoštevanju navodil državnih ustanov, so še zapisali.

odranci, cerkev
Nataša Juhnov
Pred vstopom še naprej obvezno razkuževanje rok.

Prav tako se po župnijah lahko začnejo verouk, druge oblike izobraževanja in župnijska srečanja, pri tem je potrebno upoštevati zdravstvena navodila. 

sšk navodila cerkev