vestnik

To so posebnosti modela C, ki jih bodo šole morale upoštevati

Vestnik, 21. 1. 2021
Nataša Juhnov
Kjer bo mogoče, naj učenci tudi malicajo v razredih.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Šolska ministrica Simona Kustec je uvodoma dejala, da se v torek odpirajo vrtci, v šole se vračajo učenci prve triade, omogočene pa bodo tudi laboratorijske vaje na fakultetah in visokih šolah. Naštela je devet regij, v katerih se bodo pričela sproščanja, kot že vemo, mednje sodi tudi Pomurje. Kustečeva je poudarila, da bodo zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih v ponedeljek opravili hitro testiranje, šole pa naj bi že prejele strokovne smernice, ki jih morajo od torka naprej upoštevati. 

siomna kustec
STA
Ministrica Simona Kustec.

Pouk za učence prvih treh razredov bo potekal po modelu C. Ključni poudarki so: 

- pouk poteka v homogenih skupinah

- skupine se med seboj ne mešajo

- šole morajo narediti natančne protokole

- ekskurzije, šole v naravi, plavalni tečaji in interesne dejavnosti, ki jih vodijo zunanji izvajalci, ne potekajo

- razen v 1. razredih se neobvezne izbirne dejavnosti izvajajo na daljavo

- učenci naj se med odmori zadržujejo v matičnih učilnicah, če je mogoče, tam tudi malicajo

- pouk športne vzgoje naj v telovadnici poteka brez mešanja različnih skupin

- tisti, ki obiskujejo jutranje varstvo ali podaljšano gibanje naj so razporejeni v skupine, te se med seboj naj ne mešajo

- učencem, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev, ni dovoljeno obiskovati pouka v šolskih prostorih, mora šola prilagoditi oblike in metode dela

kobilje, osnovna-šola, koronavirus, šolstvo, učenci
Nataša Juhnov
V šolah bodo morali upoštevati higieno rok in kašlja ter redno zračiti prostore.

Kustečeva je še izpostavila, da morajo zaposleni nositi zaščitne maske, učenci pa naj si jih nadenejo le izven učilnic. Treba bo redno prezračevati in skrbeti za higieno rok in kašlja. Zavodom pa je ministrica sporočila tudi, naj upoštevajo smernice pristojnih. 

Učenci od 4. do 9. razreda, dijaki srednjih šol in študenti se bodo v naslednjem tednu še naprej izobraževali na daljavo. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na konferenci poudaril, da je od sobote dalje dovoljeno obratovanje žičniških naprav. Uporabniki morajo ob tem predložiti negativni hitri test. To pa ne bo treba storiti profesionalnim športnikom in mlajšim od 12. let. 

kranjska gora, smučišče, smučanje
Bobo
Od sobote naprej bo mogoče smučati.

Državni sekretar Simon Zajc je povedal, da je v devetih regijah nekaj dodatnih izjem na področju ponujanja storitev in prodaje blaga. Nov odlok začne veljati v soboto, omogočene pa bodo premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, odprle se bodo trgovine z otroškim programom in servisne delavnice, v katerih opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles.  

šola vrnitev-v-šole simona-kustec jernej-vrtovec simon-zajc